Υλικά
- 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1-2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο και 2/3 φλ. κρύο νερό και βράζετε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έλθει σε σημείο βρασμού.
- Χαμηλώνετε στη χαμηλή κλίμακα τη θερμοκρασία και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγογδάρτη για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν μια πηχτή μπάλα που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
- Παίρνετε 2 κ.γ. μείγμα από το χτυπημένα αυγά, τα προσθέτετε στη ζύμη και και ανακατεύετε δυνατά με το χέρι ή χτυπάτε με το «γάντζο» του μίξερ, μέχρι να έχετε μια καλά συνδυασμένη και γυαλιστερή ζύμη. Βάζετε σε κορνέ ένα ακροφύσιο του 1 εκ. και τοποθετείτε πάνω στη λαδόκολα «εκλέρ» των 12 εκ. περίπου με αρκετή απόσταση μεταξύ τους [6 εκ. τουλάχιστον]. Τα αλείφετε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό,
- Ψήνετε τα εκλέρ για 5 λεπτά. Μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς στον αέρα και ψήνετε για 8-10 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
- Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα κόβετε προσεκτικά οριζοντίως στη μέση, με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.
- Τα μεταφέρετε και πάλι στο ταψί με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνετε για άλλα 5 λεπτά για να στεγνώσουν και εσωτερικά.
- Αν απαιτηθεί και δεύτερο ταψί επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.