Υλικά
- 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 6 μεγάλα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 5 φλ. ζωμό κότας
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Λιώνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το λάδι. Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες.
- Ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα, σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Μόλις το φαγητό έρθει σε σημείο βρασμού, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30΄
- Αλέθουμε τη βελουτέ με την πρέσα. Αν είναι πολύ αραιή την αφήνουμε να πάρει μία βράση για να πυκνώσει.
- Αν είναι πολύ πηχτή συμπληρώνουμε λίγο ζωμό. Ισομοιράζουμε σε ζεστά πιάτα την καυτή σούπα.
- Γαρνίρουμε προαιρετικά με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.