Υλικά
- 1 κιλό μπάμιες
- 70 ml ξίδι από κρασί
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κ. γλυκού ζάχαρη καστανή
- 1 συσκευασία ντομάτα (500 γρ.)
- 250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 κ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα με προσοχή να μη διαλυθούν.
- Σβήνετε με το ξίδι και μετά από 1 λεπτό πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ρίχνετε και το κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεσαίο ταψί.
- Προσθέτετε το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με την ντομάτα και 1½ φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό.
- Σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για περίπου 40-45 λεπτά.
- Ξεσκεπάζετε το ταψί, σκορπίζετε το τυρί, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει ελαφρώς η φέτα και να γκρατιναριστεί το φαγητό.