Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 500 γραμμάρια κριθαράκι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 100 ml κόκκινο ή λευκό κρασί ξηρό
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο και αφού πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Κατόπιν, σβήνουμε με το κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε για 90′ περίπου να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας.
- Καβουρδίζουμε το κριθαράκι με 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι, ανακατεύοντάς το.
- Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σ’ ένα πυρέξ ή σε ατομικά πήλινα σκεύη, βγάζουμε τη δάφνη και ρίχνουμε το κριθαράκι.
- Ρίχνουμε 3-4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20′-30′ περίπου στους 180οC.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, σε περίπτωση που τραβήξει τα υγρά το κριθαράκι, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
- Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.