Υλικά

  • 800 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή κονσέρβα
  • ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεσαίο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. σπόρους κύμινου
  • ½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • ¼ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 3 σπόρια κάρδαμο πράσινο, ελαφρώς σπασμένα
  • 2 κονσέρβες των 400gr τοματάκια αποφλοιωμένα (ή κονκασέ)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • μια πρέζα πιπέρι καυτερό (καγιέν) ή μπούκοβο
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο μόνο τα φύλλα

Εκτέλεση

  1. Μουλιάστε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με αλάτι για 24 ώρες. Την επομένη σουρώστε τα. Βάλτε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, γεμίστε με νερό και βράστε σε δυνατή φωτιά.
  2. Αφαιρέστε τον αφρό που θα δημιουργηθεί χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να μελώσουν τα ρεβίθια.
  3. Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι σε 60 ml λάδι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  4. Αν το τηγάνι μοιάζει στεγνό βάλτε λίγο ακόμη λάδι, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το σκόρδο, το τριμμένο τζίντζερ, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το κάρδαμο, το κάρυ και αφήστε τα 1-2 λεπτά γυρίζοντάς τα στο τηγάνι ώστε να μην κολλήσουν.
  5. Προσθέστε 60 ml νερό και ανακατέψτε καλά για να ξεκολλήσετε όλα τα ελαφρώς κολλημένα κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας.
  6. Όταν το νερό εξατμιστεί προσθέστε το χυμό από τις ντομάτες και έπειτα τις ντομάτες πολτοποιημένες με το χέρι σας.
  7. Σιγοβράστε τις ντομάτες για λίγο, προσθέστε το πιπέρι και τον κόλιανδρο (φρέσκο) και όταν η σάλτσα αρχίσει λίγο να δένει ρίχνετε και τα ρεβίθια.
  8. Προσθέστε 2 κ.σ. νερό και συνεχίστε το βράσιμο. Όταν αρχίσει να ξαναπήζει, ξαναρίξτε 2 κ.σ. νερό.
  9. Επαναλάβετε άλλες δύο φορές. Έτσι συμπυκνώνεται η σάλτσα και μελώνουν τα ρεβίθια. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε. Στο τέλος ανακατέψτε 6-7 κ.σ. γιαούρτι.