Υλικά
- 800 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή κονσέρβα
- ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεσαίο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. σπόρους κύμινου
- ½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
- ¼ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- 1 κ.γ. κάρυ
- 3 σπόρια κάρδαμο πράσινο, ελαφρώς σπασμένα
- 2 κονσέρβες των 400gr τοματάκια αποφλοιωμένα (ή κονκασέ)
- 1 κ.γ. αλάτι
- μια πρέζα πιπέρι καυτερό (καγιέν) ή μπούκοβο
- γιαούρτι για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο μόνο τα φύλλα
Εκτέλεση
- Μουλιάστε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με αλάτι για 24 ώρες. Την επομένη σουρώστε τα. Βάλτε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, γεμίστε με νερό και βράστε σε δυνατή φωτιά.
- Αφαιρέστε τον αφρό που θα δημιουργηθεί χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να μελώσουν τα ρεβίθια.
- Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι σε 60 ml λάδι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Αν το τηγάνι μοιάζει στεγνό βάλτε λίγο ακόμη λάδι, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το σκόρδο, το τριμμένο τζίντζερ, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το κάρδαμο, το κάρυ και αφήστε τα 1-2 λεπτά γυρίζοντάς τα στο τηγάνι ώστε να μην κολλήσουν.
- Προσθέστε 60 ml νερό και ανακατέψτε καλά για να ξεκολλήσετε όλα τα ελαφρώς κολλημένα κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας.
- Όταν το νερό εξατμιστεί προσθέστε το χυμό από τις ντομάτες και έπειτα τις ντομάτες πολτοποιημένες με το χέρι σας.
- Σιγοβράστε τις ντομάτες για λίγο, προσθέστε το πιπέρι και τον κόλιανδρο (φρέσκο) και όταν η σάλτσα αρχίσει λίγο να δένει ρίχνετε και τα ρεβίθια.
- Προσθέστε 2 κ.σ. νερό και συνεχίστε το βράσιμο. Όταν αρχίσει να ξαναπήζει, ξαναρίξτε 2 κ.σ. νερό.
- Επαναλάβετε άλλες δύο φορές. Έτσι συμπυκνώνεται η σάλτσα και μελώνουν τα ρεβίθια. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε. Στο τέλος ανακατέψτε 6-7 κ.σ. γιαούρτι.