Υλικά

  • 800 γρ. χταπόδι φρέσκο
  • 5 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 3-4 ντομάτες τριμμένες
  • 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. κρασί
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και βγάζουμε το στόμα και το εσωτερικό της σακούλας προσεκτικά αν τα έχει ακόμα.
  2. Το βάζουμε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό. Το σιγοβράζουμε περίπου για 10-15 λεπτά.
  3. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.
  4. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει περίπου 30 λεπτά.
  5. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο νερό. Το χταπόδι βγάζει αρκετά υγρά και θα βράσει με αυτά.
  6. Μόλις εξατμιστεί το κρασί και τα υγρά, προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τις πατάτες και λίγο νερό ακόμα και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και οι πατάτες.
  8. Δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
  9. Κλείνουμε τη φωτιά όταν έχει μελώσει η σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί πριν το σερβίρουμε.