Υλικά
- 3-4 κιλά χταπόδι
- 100 ml ξύδι λευκό από μήλο
- 1 λίτρο νερό
- 300 ml μαυροδάφνη
- 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 6-8 σπόροι μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 500 γρ. συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Γεμίζουμε μία βαθιά κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα το ξύδι. Στη συνέχεια τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας, μέσα στο νερό, ένα μεταλλικό σουρωτήρι.
- Τοποθετούμε μέσα στο σουρωτήρι το χταπόδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το χταπόδι στον ατμό έως ότου μαλακώσει καλά.
- Όταν έχει μαλακώσει, κόβουμε τα πλοκάμια του και το καθαρίζουμε.
- Παράλληλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν, προσέχοντας όμως ώστε να μη διαλυθούν.
- Σε ένα φαρδύ σκεύος ρίχνουμε το βούτυρο και τα βρασμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και με τον χυμό της τομάτας.
- Ρίχνουμε στη σάλτσα το χταπόδι μαζί με τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα, έως ότου δέσει η σάλτσα.