Υλικά

  • 3-4 κιλά χταπόδι
  • 100 ml ξύδι λευκό από μήλο
  • 1 λίτρο νερό
  • 300 ml μαυροδάφνη
  • 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 6-8 σπόροι μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 500 γρ. συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Γεμίζουμε μία βαθιά κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα το ξύδι. Στη συνέχεια τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας, μέσα στο νερό, ένα μεταλλικό σουρωτήρι.
  2. Τοποθετούμε μέσα στο σουρωτήρι το χταπόδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το χταπόδι στον ατμό έως ότου μαλακώσει καλά.
  3. Όταν έχει μαλακώσει, κόβουμε τα πλοκάμια του και το καθαρίζουμε.
  4. Παράλληλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν, προσέχοντας όμως ώστε να μη διαλυθούν.
  5. Σε ένα φαρδύ σκεύος ρίχνουμε το βούτυρο και τα βρασμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και με τον χυμό της τομάτας.
  6. Ρίχνουμε στη σάλτσα το χταπόδι μαζί με τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα, έως ότου δέσει η σάλτσα.