Υλικά
- 2 πορτοκάλια
- 450 γρ. φύλλο κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 225 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αβγά
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με την προετοιμασία του φύλλου κρούστας και του σιροπιού για την πορτοκαλόπιτα.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσουν για λίγα λεπτά και δέσει ελαφρά, ελέγχουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη και μετά το αφαιρούμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε 2 πορτοκάλια, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα για να ξεπικρίσουν.
- Παράλληλα απλώνουμε σε ταψιά τα φύλλα κρούστας για να ξεραθούν. Θα χρειαστούν κοντά στη 1 ώρα.
- Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε για 20 λεπτά στον φούρνο στους 50°C στον αέρα.
- Μόλις ξεραθούν τα φύλλα τα σπάμε σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα σκεύος.
- Μετά τη μία ώρα σουρώνουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε κρύο νερό για να κρυώσουν.
- Μόλις κρυώσουν καθαρίζουμε τα κοτσάνια τους, τα κόβουμε στα 8, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και τα πολλά υγρά και τα τοποθετούμε στον κόφτη του μίξερ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αβγά, το βούτυρο λιωμένο και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία και ομοιόμορφη κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα αυτή σε ένα μεγάλο σκεύος και προσθέτουμε σε δόσεις τα κομμάτια από το φύλλο κρούστας ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματωθούν σωστά.
- Αλείφουμε ένα σκεύος 20×30 εκατοστών με λίγο βούτυρο και αδειάζουμε μέσα του το μείγμα για την πορτοκαλόπιτα.
- Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και την σιροπιάζουμε αμέσως ζεστή με το κρύο σιρόπι.
- Περιμένουμε 10-15 λεπτά να τραβήξει η πορτοκαλόπιτα όλο το σιρόπι και την αφήνουμε τα κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.
- Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα σκέτη ή με παγωτό.