Υλικά
- τσουρέκι (ελαφρώς μπαγιάτικο)
- 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 ml ρούμι
- 150 ml καφέ espresso
- ¾ φλ. κακάο
- 150 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 130ο C. Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες 1 εκ. και το ψήνουμε 5 με 7 λεπτά από κάθε μεριά.
- Το βγάζουμε, το τινάζουμε να φύγουν τα ψίχουλα και το αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε τον καφέ να κρυώσει και τον ανακατεύουμε με το ρούμι.
- Χτυπάμε με τον αβγοδάρτη την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη να ενωθούν τελείως να υλικά.
- Ρίχνουμε το μασκαρπόνε και 2 κ.σ. από το μείγμα καφέ –ρούμι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή κρέμα.
- Βάζουμε μπροστά μας ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 32 εκ., βουτάμε πολύ γρήγορα μια – μια τις φέτες του τσουρεκιού στο μείγμα καφέ ρούμι και τις στρώνουμε στριμωχτά στο ταψί.
- Τις πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού να πιουν το υγρό. Αν υπάρχουν κενά, κόβουμε κομματάκια και τα βάζουμε ενδιάμεσα.
- Στρώνουμε επάνω τη μισή κρέμα και την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
- Την καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες του τσουρεκιού, που βουτάμε πολύ γρήγορα στο μείγμα καφέ – ρούμι (αν φαίνονται πολύ στεγνές οι φέτες, ρίχνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού λίγο ακόμα από το μείγμα καφέ – ρούμι) και τις καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο μέχρι να καλυφθεί τελείως η επιφάνεια.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες πριν το σερβίρουμε.