Υλικά

  • 30 γρ. λεπτό πλιγούρι
  • 2 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
  • 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 3 κ.της σούπας χυμό λεμονιού και λίγο ακόμη για το τελευταίο ράντισμα
  • 4 ματσάκια μαϊντανό (160 γρ.)
  • 2 ματσάκια δυόσμο (30 γρ.)
  • 1 κ.τ.γλ. μπαχάρι σκόνη ή Baharat (μείγμα μπαχαρικών)
  • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • προαιρετικά μερικούς σπόρους από ρόδι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό μέχρι να καθαρίσει εντελώς από το άμυλο.
  2. Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  3. Τις ρίχνουμε μαζί με τα υγρά τους στο μπολ, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  4. Με κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο (μόνο τα φυλλαράκια τους) και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ με το πλιγούρι.
  5. Τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και προαιρετικά τους σπόρους του ροδιού, δοκιμάζουμε αν θέλει κι άλλο χυμό λεμονιού ή αλατοπίπερο και σερβίρουμε.