Υλικά
- 300 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
- 1 / 2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, χτυπάτε το βούτυρο μόνο του, μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τα 2 αβγά μέχρι να αφρίσουν.
- Προσθέτετε στο βούτυρο τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και τα αβγά. Χτυπάτε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτετε σταδιακά και το κοσκινισμένο αλεύρι και συνεχίζετε να χτυπάτε, με την ταχύτητα στη χαμηλή σκάλα. Μόλις δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, σταματάτε το χτύπημα.
- Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο και την τυλίγετε πολύ καλά με μια μεμβράνη. Την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει όλο το βράδυ.
- Αφού σταθεί η ζύμη, τη δουλεύετε με τα χέρια σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Με έναν πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε μέτριου πάχους προς λεπτό φύλλο.
- Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε μια μεγάλη φόρμα για τάρτες. Μοιράζετε το ζυμάρι στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και δουλεύοντας με τα χέρια.
- Προσέχετε να μην είναι πολύ λεπτή η στρώση που φτιάχνετε. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τον πάτο από τη φόρμα, ώστε να ψηθεί καλύτερα.
- Την αφήνετε να κρυώσει καλά στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στρώνετε πάνω στην τάρτα μια μεμβράνη και τη γεμίζετε με ρύζι ή φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η τάρτα. Αν δείτε ότι η βάση είναι ακόμη άψητη, αφαιρείτε με προσοχή τη μεμβράνη με τα όσπρια και ψήνετε ακόμη 5 λεπτά στον αέρα.