Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 πράσο, τα λευκά και τρυφερά πράσινα μέρη, χοντροκομμένα
- 1 μέτριο φινόκιο χοντροκομμένο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού σέλινο χοντροκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά του γλυκού ψιλοαλεσμένους μαραθόσπορους
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 250 γραμμάρια γαρίδες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες και χωρίς τα εντεράκια τους
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, σπασμένη αλλά ολόκληρη
- 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχας
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς, για 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε το φινόκιο και τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένας απαλός πουρές.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μέτριο αντιλλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τις γαρίδες και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
- Σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν έντονο ροζέ χρώμα.
- Ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Πετάμε το σκόρδο και προσθέτουμε τις γαρίδες και το ζουμί τους στην σούπα.
- Τα ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε λίγο ακόμα και σερβίρουμε.