Υλικά
- 250 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 250 γραμμάρια αλεύρι
- 125 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα
- λίγο γάλα
Εκτέλεση
- Προσθέστε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο στο μπολ του μίξερ, τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί με μια πρέζα αλάτι κι ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί μια θρυμματισμένη ζύμη, που να θυμίζει ψίχουλα.
- Εναλλακτικά, δουλεύετε τα υλικά με το χέρι, ζυμώνοντάς τα μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσθέτετε στα ψίχουλα το αυγό και το ξύσμα και ανακατεύετε λίγο ακόμη, να ενωθούν.
- Αν διαπιστώσετε ότι η ζύμη είναι πολύ συμπαγής και δεν δουλεύεται, ρίχνετε ελάχιστο γάλα στο μείγμα. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας και τον πλάστη με αλεύρι. Ξετυλίγετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε λεπτού προς μεσαίου πάχους φύλλο.
- Παίρνετε μικρές μεταλλικές θήκες ή από σιλικόνη και τις γεμίζετε με τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα και να προεξέχει λιγάκι.
- Αν δεν έχετε φορμάκια, φτιάχνετε καλαθάκια με το χέρι ή δίνετε στα ταρτάκια το σχήμα που θέλετε. Αν δεν έχετε φόρμα, φροντίζετε όμως να τρυπήσετε ελαφρώς (όχι μέχρι κάτω) τον πάτο, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.