Υλικά
- 11,5 λίτρα ζωμός κοτόπουλου σπιτικός ή έτοιμος
- 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (καρναρόλι ή αρμπόριο)
- ½ ματσάκι μυρώνια (για την ακρίβεια τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
- 50 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
- 100 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- μια ποσότητα χυμό λεμονιού ( βάζουμε όσο θέλουμε κατά βούληση)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, το μεταφέρουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και προσθέτουμε την πικάντικη γραβιέρα.
- Χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Για να βεβαιωθούμε ότι την έχουμε φτιάξει σωστά, η σύσταση της κρέμας πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πυκνή από αυτή της κρέμας γάλακτος, οπότε θα κρίνουμε αν πρέπει να προσθέσουμε γραβιέρα ή γάλα.
- Αν γίνει πιο αραιή, θα προσθέσουμε λίγη γραβιέρα και θα ξαναχτυπήσουμε. Αν γίνει πιο σφιχτή, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα.