Ο αρακάς στην πραγματικότητα δεν είναι λαχανικό, αλλά ένα μικρό βρώσιμο όσπριο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις φακές, τα ρεβίθια και τα λευκά φασόλια. Μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, είναι πηγή καλής φυτικής πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Ο αρακάς περιέχει φιλικά προς την καρδιά μεταλλικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, και είναι εξίσου πλούσιος σε αντιοξειδωτικά (όπως η βιταμίνη C) και φυτοθρεπτικά συστατικά (όπως καροτενοειδή και φλαβανόλες), που προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, ιδιαίτερα της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Η τακτική κατανάλωση οσπρίων, όπως ο αρακάς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών τους επιπέδων. 100 γρ. αρακά αντιστοιχούν σε 83 θερμίδες.
Υλικά (4 μερίδες)
- 200 γρ. αρακά
- 250 γρ. κοτόπουλο βραστό ή ψητό (μαδημένο με προύνι)
- Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
- Baby φυλλώδη λαχανικά εποχής (baby σπανάκι/ροκα/παντζαρόφυλλα), σε ελεύθερη ποσότητα
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βράζουμε για 15’ τον αρακά και τον καθαρίζουμε. Ανακατεύουμε με το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.
- Βήμα 2: Με μίξερ πολτοποιούμε όλα τα συστατικά της σάλτσας και στη συνέχεια αναμειγνύουμε τη σάλτσα με τη σαλάτα.
- Βήμα 3: Γαρνίρουμε με baby φύλλα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 237 kcal
- Υδατάνθρακες: 26 γρ.
- Πρωτεΐνη: 30,2 γρ.
- Λιπαρά: 6,2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.
- Φυτικές ίνες: 10,7 γρ.
* Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI