Η αυθεντική ιταλική κουζίνα είναι κάτι περισσότερο από απλές συνταγές -είναι μια τέχνη που στηρίζεται σε ποιοτικά συστατικά και εποχιακά προϊόντα. Κάθε πιάτο αποτυπώνει τις γεύσεις και τις παραδόσεις μιας χώρας, όπου το ελαιόλαδο, τα φρέσκα λαχανικά και τα πλούσια αλλαντικά πρωταγωνιστούν στο τραπέζι.

Από τις πλούσιες σάλτσες μέχρι τα παραδοσιακά ζυμαρικά, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η χρήση φρέσκων υλικών είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Ανακαλύψτε τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το γευστικό παζλ της ιταλικής κουζίνας!

  • Το ελαιόλαδο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των περισσότερων ιταλικών πιάτων -είτε μαγειρεύεται, είτε τηγανίζεται, είτε περιχύνεται- και μετά έρχονται τα λαχανικά. Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι γνωστά, αλλά τα έντονα πράσινα λαχανικά είναι συχνά πρωταγωνιστές στο πιάτο.
  • Κάποιοι ίσως εκπλαγούν όταν μάθουν πόσο βασικό συστατικό της ιταλικής διατροφής είναι το ψάρι, είτε είναι φρέσκο από τη θάλασσα είτε κονσερβοποιημένο σε λάδι, όπως οι σαρδέλες.
  • Το βαλσαμικό ξύδι διεκδικεί, επίσης, μια προνομιακή θέση στην ιταλική κουζίνα, ενώ δύσκολα θα βρείτε έναν μάγειρα χωρίς μια φέτα Grana Padano ή Parmigiano-Reggiano σε απόσταση αναπνοής!
  • Τα αλλαντικά είναι επίσης άφθονα. Οι Ιταλοί είναι μεγάλοι οπαδοί της συντήρησης, μετατρέποντας το χοιρινό σε λουκάνικα και σαλάμια, τις ελιές σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα σταφύλια σε κρασί και τα λαχανικά σε λαχανικά τουρσί. Πιστεύουν ακράδαντα στο να αφιερώνεις χρόνο όταν προσπαθείς να κάνεις τη νοστιμιά να διαρκέσει. Έχετε μπακαλιάρο και ένα σωρό αλάτι; Φτιάξτε παστό μπακαλιάρο.
  • Όταν μαγειρεύετε κάποιο πιάτο της ιταλικής κουζίνας στο σπίτι, οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξετε τα καλύτερα ζυμαρικά που μπορείτε να αγοράσετε. Αυτό, βέβαια, στην περίπτωση που δεν φτιάξετε εσείς οι ίδιοι τα δικά σας χειροποίητα ζυμαρικά.