Υλικά
- 200 γρ. σοκολάτα
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο
- 2 κ. σ. σιρόπι σφενδάμου
- 350 γρ. βρώμη
- 400 γρ. καραμέλα παχύρρευστη
- 1 κ. σ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα.
- Τοποθετήστε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου σε μια κατσαρόλα. Ζεστάνετε απαλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε τη βρώμη και ανακατέψτε καλά.
- Αδειάστε το μείγμα σε μια στρωμένη και ελαφρά λαδωμένη τετράγωνη φόρμα 22 εκατοστών, πιέζοντας το ομοιόμορφα με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 40- 45 λεπτά.
- Αφήστε το μείγμα να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά (ή για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς όλη τη νύχτα) και, στη συνέχεια, απλώστε ομοιόμορφα πάνω την καραμέλα. Μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ του πάχους της καραμέλας και όσο περισσότερο ανακατεύετε τόσο πιο ρευστή γίνεται.
- Αν φαίνεται πολύ αραιή, βάλτε την σε μια κατσαρόλα και βράστε την για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, αφήστε τη να κρυώσει -θα πρέπει να είναι πιο παχύρρευστη. Ψύξτε μέχρι να γίνει σταθερή.
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατέψτε το λάδι και περιχύστε την παγωμένη βάση καραμέλας.
- Αφήστε τη σοκολάτα να σταθεροποιηθεί και, στη συνέχεια, κόψτε τις μπάρες σε τετράγωνα.