Υλικά

  • 1 ξεπαγωμένο φύλλο σφολιάτας
  • 350 γρ. σπαράγγια
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο
  • 1 κ. γλ. χοντρό αλάτι, χωρισμένο
  • 1/4 κ. γλ. πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού τυρί ρικότα
  • 3/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, μοιρασμένη
  • 1 αυγό
  • Ξύσμα μισού λεμονιού
  • 1 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  2. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε το φύλλο και στη συνέχεια μετακινήστε το στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  3. Τρυπήστε τη ζύμη με πιρούνι και ψήστε για 12 λεπτά (η ζύμη θα φουσκώσει και θα ροδίσει ελαφρά).
  4. Εντωμεταξύ, βράστε λίγο νερό σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε τα σπαράγγια και μαγειρέψτε τα για 3 λεπτά. Αφαιρέστε τα σε ένα πιάτο και περιχύστε τα με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  5. Χτυπήστε τη ρικότα με το αυγό, 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
  6. Απλώστε το μείγμα της ρικότας πάνω στη ζύμη που έχει κρυώσει.
  7. Τοποθετήστε τα σπαράγγια πάνω από το μείγμα ρικότας και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
  8. Αλείψτε τις εκτεθειμένες άκρες της ζύμης με ελαιόλαδο.
  9. Ψήστε περίπου 18 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  10. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως ή σε θερμοκρασία δωματίου.