Υλικά
- 150 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα
- 120 γρ. κομμάτια καρύδας
- 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ. γλ. γλυκού αλάτι
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 90 γρ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 180 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- Για την επικάλυψη:
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/8 κ. γλ. αλάτι
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 56 γρ. κρύο βούτυρο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Για να φτιάξετε την επικάλυψη συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τρίψτε το μείγμα με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
- Βουτυρώστε ελαφρώς μία φόρμα για μάφινς και πασπαλίστε με αλεύρι.
- Κόψτε τα κράνμπερι στη μέση σε μέγεθος ενός τετάρτου και αφήστε τα στην άκρη μαζί με τα κομμάτια πεκάν.
- Κοσκινίστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα.
- Χτυπήστε το λάδι και το αυγό μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού.
- Σε ένα βήμα προσθέστε τα ξηρά υλικά, τα ψιλοκομμένα κράνμπερι και τα πεκάν και χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα ανακατέψτε για λίγο. Το υπερβολικό ανακάτεμα θα κάνει τα μάφινς σκληρά.
- Αδειάστε σε φόρμες για μάφινς σχεδόν κατά 7/8 γεμάτες και πασπαλίστε με άχνη.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 20- 23 λεπτά.