Υλικά

  • 150 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα
  • 120 γρ. κομμάτια καρύδας
  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ. γλ. γλυκού αλάτι
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 180 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • Για την επικάλυψη:
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/8 κ. γλ. αλάτι
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 56 γρ. κρύο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2. Για να φτιάξετε την επικάλυψη συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τρίψτε το μείγμα με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
  3. Βουτυρώστε ελαφρώς μία φόρμα για μάφινς και πασπαλίστε με αλεύρι.
  4. Κόψτε τα κράνμπερι στη μέση σε μέγεθος ενός τετάρτου και αφήστε τα στην άκρη μαζί με τα κομμάτια πεκάν.
  5. Κοσκινίστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα.
  6. Χτυπήστε το λάδι και το αυγό μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού.
  7. Σε ένα βήμα προσθέστε τα ξηρά υλικά, τα ψιλοκομμένα κράνμπερι και τα πεκάν και χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα ανακατέψτε για λίγο. Το υπερβολικό ανακάτεμα θα κάνει τα μάφινς σκληρά.
  8. Αδειάστε σε φόρμες για μάφινς σχεδόν κατά 7/8 γεμάτες και πασπαλίστε με άχνη. 
  9. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 20- 23 λεπτά.