Υλικά
- 1 συσκευασία (500 γρ.) ζύμη κρούστας
- 500 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κ. γλ. κανέλα αλεσμένη
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
- 1 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 1/2 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ. γλ. τριμμένο ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ένα ταψί.
- Ανακατέψτε τους ξηρούς καρπούς και την κανέλα σε ένα μπολ.
- Τοποθετήστε 2 φύλλα στον πάτο του προετοιμασμένου πιάτου.
- Αλείψτε γενναιόδωρα με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με 2 έως 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
- Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά, με την τελευταία στρώση να είναι τα φύλλα.
- Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τον μπακλαβά σε 4 μακριές σειρές και στη συνέχεια διαγώνια 9 φορές για να σχηματίσετε 36 «διαμάντια». Βεβαιωθείτε ότι έχετε κόψει μέχρι το κάτω μέρος των στρώσεων.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανός, περίπου 50 λεπτά.
- Ενώ ο μπακλαβάς ψήνεται, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
- Προσθέστε το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
- Βγάλτε τον μπακλαβά από τον φούρνο και όσο είναι καυτός περιχύστε με το σιρόπι.
- Αφήστε τον να κρυώσει εντελώς πριν τον σερβίρετε.