Υλικά
- 500 γρ. μπούτι κοτόπουλου, με την πέτσα
- 1 κ. σ. αλάτι
- 1/2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
- 1 λάιμ, ξεφλουδισμένο
- 2 κ. σ. λάδι αβοκάντο
- 1/2 φλ. τσαγιού κρεμμυδάκι, κομμένο σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ. γλ. τζίντζερ, τριμμένο
- 1- 2 πιπεριές τσίλι, σε λεπτές φέτες
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι jasmine, ξεπλυμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
- Το χυμό από 1 λάιμ
- 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
- 1 φλ. τσαγιού γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά
- 1 κ. σ. σάλτσα ψαριού
- 1/4 φλ. τσαγιού κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σκουπίστε το κοτόπουλο και τρίψτε το με αλάτι, πιπέρι και ξύσμα λάιμ. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κοτόπουλο με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και αφήστε το χωρίς να το ενοχλήσετε για 6- 7 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέστε το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέστε το ρύζι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και καβουρδίζοντας το ρύζι μέχρι να αρωματιστεί, 2- 3 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λάιμ, το ζωμό, το γάλα καρύδας, τη σάλτσα ψαριού και αφήστε το να σιγοβράσει.
- Επαναφέρετε το κοτόπουλο στο τηγάνι με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω.
- Καλύψτε το τηγάνι, μεταφέρετε το στο φούρνο και ψήστε 25 λεπτά.
- Ξεσκεπάστε και ψήστε 10 λεπτά ακόμα μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί μέχρι μέσα και η πέτσα να γίνει τραγανή.
- Ανακατέψτε το ρύζι, γαρνίρετε και απολαύστε!