Υλικά

  • 350 γρ. μανιτάρια
  • 500 γρ. φύλλο σφολιάτας
  • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ.  ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ. σ. σάλτσα σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι ή όσο χρειάζεται για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  2. Κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες.
  3. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέστε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα μανιτάρια να πάρουν χρώμα και τα κρεμμύδια να γίνουν μαλακά και διάφανα, 6 έως 8 λεπτά.
  5. Ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, το θυμάρι και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρωματιστούν, 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Αλατοπιπερώστε και αφήστε στην άκρη.
  6. Ξεδιπλώστε το φύλλο σφολιάτας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και στρώστε απαλά τη ζύμη.
  7. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε μια γραμμή περίπου από όλες τις άκρες για να δημιουργήσετε ένα περίγραμμα, προσέχοντας να μην κόψετε τη σφολιάτα. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τρυπήσετε γενναιόδωρα το φύλλο σε όλο το εσωτερικό του περιθωρίου.
  8. Μεταφέρετε τη σφολιάτα στο ταψί και αλείψτε τα όρια με το χτυπημένο αυγό. Απλώστε ομοιόμορφα το τυρί μέσα στο περίγραμμα και καλύψτε με το μείγμα μανιταριών.
  9. Ψήστε μέχρι η τάρτα να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρά, 10 έως 12 λεπτά.
  10. Γαρνίρετε με επιπλέον θυμάρι και σερβίρετε ζεστή.