Υλικά
- 500 γρ. φάβα
- 3 κόκκινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 λίτρο ζεστό νερό
- Χυμό 2 λεμονιών
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Θυμάρι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεπλύνετε τη φάβα με άφθονο νερό.
- Ζεστάνετε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και λίγο φρέσκο θυμάρι και σοτάρετε.
- Μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να καραμελώνουν, προσθέστε τη φάβα και ανακατέψτε. Ρίξτε το ζεστό νερό και το ελαιόλαδο, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αλατοπιπερώστε καλά.
- Σιγοβράστε με κλειστό καπάκι για περίπου 40- 50 λεπτά, μέχρι η φάβα να γίνει πηχτή σαν χυλός.
- Όταν βράσει, ρίξτε το χυμό λεμονιού και μεταφέρετε το μείγμα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε, μέχρι η φάβα να γίνει λεία και κρεμώδης, σαν πουρές.
- Σερβίρετε τη φάβα με λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας κρεμμύδι σε κύβους και λίγο κάππαρη ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.