Ένα πακέτο μέτρων βασισμένο στη συνταγή της αύξησης φόρων (και εισφορών στο Ασφαλιστικό) και των περικοπών ύψους 5,5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι που δηλώνουν τα εισοδήματά τους για να κλείσει η διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε κλίμα αμηχανίας μετά τις αποκαλύψεις από τα wikileaks. Το συνολικό πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται και θα φέρει νέα βάρη σε όλους ανεξαιρέτως, ειδικά στους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς συνταγή που εφαρμόστηκε τα χρόνια των μνημονίων με τις γνωστές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες. Έτσι ενώ οι φορολογούμενοι ξεκινούν τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπου θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά οι δυσάρεστες εκπλήξεις των μνημονιακών μέτρων που πέρασαν το καλοκαίρι, το νέο πακέτο για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται στα δωμάτια του Χίλτον με τους δανειστές και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Μετά την προώθηση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, η οποία προγραμματίζεται να αποφέρει περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και τα μέτρα του ασφαλιστικού που εκτιμάται θα αποδώσουν επίσης 1,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση και οι δανειστές γράφουν και το τρίτο «πακέτο» με μέτρα προερχόμενα κυρίως από την έμμεση φορολογία. Να σημειωθεί ότι η έμμεση φορολογία αυξάνεται για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες (το καλοκαίρι του 2015 έγιναν αυξήσεις στο ΦΠΑ), ενώ αποτελεί τον πλέον άδικο τρόπο φορολόγησης αφού δεν λαμβάνει υπόψιν τη φοροδοτική ικανότητα ή τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων. Αναλυτικά όλα τα μέτρα στο πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ

Πώς θα εισπραχθούν 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΦΟΡΙΑ H ελληνική κυβέρνηση έστειλε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας τις νεότερες προτάσεις της στους εκπροσώπους των δανειστών, αναφορικά με το πακέτο των παρεμβάσεων σε έμμεσους φόρους και δαπάνες, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης κοινού τόπου για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το πακέτο που έστειλε η κυβέρνηση για το τελευταίο 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει έμμεσους φόρους και μόνο 100 έως 300 εκατ. ευρώ από περικοπές αμυντικών δαπανών. Το πακέτο μπορεί να χαρακτηριστεί προφανώς ως «βαρύ», αφού έρχεται να προστεθεί σε έξι χρόνια σκληρής λιτότητας και διαρκών φοροεπιδρομών.

1. Φόροι στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα και στο φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν υιοθέτησε τελικά το ακραίο σενάριο το οποίο είχε πέσει στο τραπέζι, για εξίσωση της τιμής του ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη. Αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων όμως θα υπάρξουν. Είτε θα αυξηθεί μόνο η βενζίνη περίπου 10 λεπτά, είτε η αύξηση θα μοιραστεί και στο πετρέλαιο, ωστόσο αυτό επιβαρύνει συνολικά την αγορά. Αυξήσεις ετοιμάζονται στο υγραέριο κίνησης, αλλά και στο φυσικό αέριο παρά τις αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΒΕΝΖΙΝΗ Σήμερα, ο ειδικός φόρος διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ ανά gigajoule, με τον ΣΕΒ να ζητεί από χθες τη μείωσή του στα ελάχιστα επιτρεπόμενα επίπεδα της Ε.Ε. που είναι το 0,54 ευρώ. Με την αύξηση κατά 15% ο ειδικός φόρος θα διαμορφωθεί πάνω από το 1,7 ευρώ ανά gigajoule. Ταυτόχρονα εξετάζονται αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτων με στόχο επιπλέον έσοδα. Προγραμματίζονται επιβαρύνσεις τόσο για την αγορά καινούργιων οχημάτων όσο και για την εισαγωγή μεταχειρισμένων.

2. Τσιγάρα

Πέραν των καυσίμων, κάθε φορά που αναζητούνται πρόσθετα έσοδα από έμμεσους φόρους το πακέτο συμπληρώνεται από αυξήσεις στους φόρους στα τσιγάρα. ΤΣΙΓΑΡΑ Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου ώστε στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση ανά πακέτο προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά.

3. Κινητά τηλέφωνα και συνδρομητική τηλεόραση

FACEBOOK MOBILE ΚΙΝΗΤΟ SMARTPHONE Το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές απορρίφθηκε σχεδόν με το που έπεσε ως ιδέα στο τραπέζι, ωστόσο αυτό δεν έγινε για το τέλος κινητής τηλεφωνίας και το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης. Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, ποσό που παραπέμπει σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%. Σήμερα, ο συνδρομητής επιβαρύνεται με ειδικό τέλος της τάξεως του 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ. Ο φόρος για τη συνδρομητική τηλεόραση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιβάρυνση της τάξεως του 10%-15%.

4. Ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΡΕΣΕΨΙΟΝ Συγκεκριμένα επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι. Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κ.λπ. Το σχέδιο της θέσπισης του τέλους διανυκτέρευσης είχε έρθει στην επιφάνεια πέρυσι την άνοιξη και τότε παρουσιαζόταν ως «ισοδύναμο» είτε για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά είτε για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 6,5% στο 13%. Με την τροπή που πήραν τα πράγματα πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν και τα δύο: και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυξήθηκε και καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η επαναφορά στο προσκήνιο του τέλους διανυκτέρευσης γίνεται με στόχο να αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχε καταλήξει πέρυσι και σχετική έρευνα που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Συγκεκριμένα, είχε εκτιμηθεί ότι η επιβολή του τέλους 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ισοδυναμούσε με επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 147,6 εκατ. ευρώ.

5. ΕΝΦΙΑ

Óôéãìéüôõðï ðÜï ôçí ÁèÞíá ôçí ÐáñáóêåõÞ 16 Éáíïõáñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ) Αναμένεται αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ: εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Για να επανέλθει το ποσό της βεβαίωσης του φόρου στα 3,2 δισ. ευρώ (όπως έγινε και το 2015) και να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και το μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα επίπεδα των 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Οι παρεμβάσεις για 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Το πακέτο για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει σημαντικές επιβαρύνσεις. Τα 1,8 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν με τη μείωση -από φέτος- των επικουρικών συντάξεων (20-25%) με παράλληλη αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης μέχρι 1%, τη μείωση των εφάπαξ (10-20%) και των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου (32,5%). Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό, θα εξαρτηθεί από την τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Αν οι θεσμοί δεχτούν την αύξηση των εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, τότε οι επικουρικές συντάξεις θα περικοπούν ώστε να εξοικονομηθεί το κονδύλι των 300-400 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι άμεσοι φόροι στο εισόδημα

Στο πακέτο για τα φορολογικά έχει συμφωνηθεί ότι από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πρόσθετοι φόροι θα ανέλθουν στα 1,8 δισ. ευρώ. Σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιβαρύνσεις θα φανούν εν μέρη άμεσα μέσω της παρακράτησης φόρου ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες θα πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στο 2017.

Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του 2016, σχεδιάζεται να φορολογηθούν με βάση την ακόλουθη φορολογική κλίμακα:

1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22% 2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29% 3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37% ενώ 4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2000 ευρώ. Τα εισοδήματα από ενοίκια, θα φορολογούνται επίσης με κλίμακα η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές: Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 35% ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%. Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και όχι με αυτοτελείς συντελεστές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η νέα κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς θα υπολογίζεται με φορολογικούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 2,2% για έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και θα φτάνουν στο 10% για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και πάνω.