Ένα πακέτο μέτρων βασισμένο στη συνταγή της αύξησης φόρων (και εισφορών στο Ασφαλιστικό) και των περικοπών ύψους 5,5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι που δηλώνουν τα εισοδήματά τους για να κλείσει η διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε κλίμα αμηχανίας μετά τις αποκαλύψεις από τα wikileaks. Το συνολικό πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται και θα φέρει νέα βάρη σε όλους ανεξαιρέτως, ειδικά στους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς συνταγή που εφαρμόστηκε τα χρόνια των μνημονίων με τις γνωστές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες. Έτσι ενώ οι φορολογούμενοι ξεκινούν τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπου θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά οι δυσάρεστες εκπλήξεις των μνημονιακών μέτρων που πέρασαν το καλοκαίρι, το νέο πακέτο για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται στα δωμάτια του Χίλτον με τους δανειστές και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Μετά την προώθηση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, η οποία προγραμματίζεται να αποφέρει περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και τα μέτρα του ασφαλιστικού που εκτιμάται θα αποδώσουν επίσης 1,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση και οι δανειστές γράφουν και το τρίτο «πακέτο» με μέτρα προερχόμενα κυρίως από την έμμεση φορολογία. Να σημειωθεί ότι η έμμεση φορολογία αυξάνεται για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες (το καλοκαίρι του 2015 έγιναν αυξήσεις στο ΦΠΑ), ενώ αποτελεί τον πλέον άδικο τρόπο φορολόγησης αφού δεν λαμβάνει υπόψιν τη φοροδοτική ικανότητα ή τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων. Αναλυτικά όλα τα μέτρα στο πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ
Πώς θα εισπραχθούν 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία
1. Φόροι στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα και στο φυσικό αέριο
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν υιοθέτησε τελικά το ακραίο σενάριο το οποίο είχε πέσει στο τραπέζι, για εξίσωση της τιμής του ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη. Αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων όμως θα υπάρξουν. Είτε θα αυξηθεί μόνο η βενζίνη περίπου 10 λεπτά, είτε η αύξηση θα μοιραστεί και στο πετρέλαιο, ωστόσο αυτό επιβαρύνει συνολικά την αγορά. Αυξήσεις ετοιμάζονται στο υγραέριο κίνησης, αλλά και στο φυσικό αέριο παρά τις αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.
2. Τσιγάρα
Πέραν των καυσίμων, κάθε φορά που αναζητούνται πρόσθετα έσοδα από έμμεσους φόρους το πακέτο συμπληρώνεται από αυξήσεις στους φόρους στα τσιγάρα.
3. Κινητά τηλέφωνα και συνδρομητική τηλεόραση
4. Ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία
5. ΕΝΦΙΑ
Οι παρεμβάσεις για 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό
Οι νέοι άμεσοι φόροι στο εισόδημα
Στο πακέτο για τα φορολογικά έχει συμφωνηθεί ότι από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πρόσθετοι φόροι θα ανέλθουν στα 1,8 δισ. ευρώ. Σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιβαρύνσεις θα φανούν εν μέρη άμεσα μέσω της παρακράτησης φόρου ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες θα πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στο 2017.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του 2016, σχεδιάζεται να φορολογηθούν με βάση την ακόλουθη φορολογική κλίμακα:
1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22% 2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29% 3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37% ενώ 4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2000 ευρώ. Τα εισοδήματα από ενοίκια, θα φορολογούνται επίσης με κλίμακα η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές: Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 35% ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%. Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και όχι με αυτοτελείς συντελεστές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η νέα κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς θα υπολογίζεται με φορολογικούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 2,2% για έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και θα φτάνουν στο 10% για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και πάνω.