Η χρεοκοπία της Thomas Cook έχει συγκλονίσει την παγκόσμια οικονομία, ειδικότερα στο κομμάτι του τουρισμού, με την Ελλάδα να μην μπορεί να αποφύγει τις συνέπειές της.
Το κανόνι του ταξιδιωτικού κολοσσού δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία στην πραγματικότητα, το κύμα όμως των προβλημάτων που θα φέρει, απασχολεί τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τρόπους να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης.
Το newsbeast.gr αναζήτησε απαντήσεις για το θέμα, μιλώντας με έναν έμπειρο ταξιδιωτικό πράκτορα που δραστηριοποιείται στην Κρήτη.
«Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για τους ξενοδόχους»
«Η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, που ο μεγαλύτερος τζίρος της στη διακίνηση πελατών γίνεται στην Κρήτη. Η Κρήτη έχει ουσιαστικά πληγεί περισσότερο από όλη την Ελλάδα. Αλλά ακόμη και στην Κρήτη από περιοχή σε περιοχή είναι διαφορετική η ζημιά» μας είπε, τονίζοντας την άμεση επίδραση που έχει η θορυβώδης πτώση της εταιρείας.
«Οι περιοχές του Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου έχουν κατά κύριο λόγο Άγγλους και Γερμανούς της Thomas Cook. Οι Γερμανοί αυτή τη στιγμή δίνουν μία μάχη μήπως και κρατηθεί, γιατί ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο κομμάτι τροφοδοσίας επισκεπτών στην Κρήτη.
Τα Χανιά σε αντίθεση έχουν κατά 95% Σκανδιναβούς πελάτες. Η διακίνηση της Thomas Cook στα Χανιά υπερβαίνει τους 90.000 επισκέπτες ετησίως, έχει πάρα πολλά συμβόλαια σε μακροχρόνια σύμβαση, που αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα από αυτά θα χαθούν τους τελευταίους τρεις μήνες και έως το τέλος του έτους. Συγχρόνως τα ξενοδοχεία θα μείνουν χωρίς συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά, καθώς τα συγκεκριμένα συμβόλαια έχουν ουσιαστικά υπογραφεί» ανέφερε.
Στη συνέχεια ο ταξιδιωτικός πράκτορας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μίλησε και για τον αντίκτυπο που θα έχει η πτώχευση της Thomas Cook και στην έμμεση οικονομία.
«Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για τους ξενοδόχους. Βέβαια όταν θα λείψουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από το νησί, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην έμμεση οικονομία. Οι τουρίστες προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν μια οικονομική ευρωστία και μια καταναλωτική δύναμη.
Η μεγαλύτερη ζημιά σε περίπτωση χρεωκοπίας και του σκανδιναβικού κομματιού θα είναι στα Χανιά. Όσον αφορά στο επόμενο έτος τα συμβόλαια στα Χανιά δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για ολόκληρο τον νομό. Στην υπόλοιπη Κρήτη οι Άγγλοι θα αναπληρωθούν. Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διότι υπάρχουν πολλές εταιρείες και σε κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να αναπληρωθεί το κενό».
Πώς επηρεάζεται η αγορά
Το «φαλιμέντο» της εταιρείας έχει και άμεση επίδραση στον τρόπο που θα διαμορφωθεί η διεθνής αγορά στον τουρισμό.
«Αν φαλιρίσει το κομμάτι της Γερμανίας τότε ουσιαστικά μένει ένας παίκτης και αυτός είναι η TUI. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά, γιατί ουσιαστικά θα είναι μονοπωλιακή κατάσταση. Βέβαια και η TUI θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι θα έχει μονοπωλιακή παρουσία στη χώρα και θα ελέγχει πάνω από το 50%. Σε πρώτη φάση όμως θα είναι ο μοναδικός και μεγάλος παίκτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν ξενοδόχο, να έχει να διαπραγματευθεί με έναν όμιλο. Καταλαβαίνετε πόση πίεση μπορεί να δεχθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν που μπορεί να προκύψει από τη χρεωκοπία της Thomas Cook είναι η μονοπωλιακή θέση της TUI» μας είπε.
Όσο για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα δήλωσε:
«Φυσικά η κατάσταση της Thomas Cook επηρεάζει όλα τα μέρη της Ελλάδας. Για παράδειγμα η Ρόδος και η Κως είναι τεράστια θέρετρα διακοπών. Μάλιστα τη μεγαλύτερη ζημιά υφίστανται η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα, καθώς εκεί διακινούνται πολλοί Άγγλοι επισκέπτες. Ενώ στην Κω και τη Ρόδο είναι περισσότερο Γερμανοί.
Τι σημαίνει η πτώχευση για τα ξενοδοχεία
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας αναφέρθηκε στο τι σημαίνει πρακτικά για τα ξενοδοχεία η δυσάρεστη εξέλιξη:
«Εξαρτάται πόσο στενή ήταν η συνεργασία με την Thomas Cook. Αν ας πούμε τα ξενοδοχεία των Χανίων είναι κατ’ αποκλειστικότητα συνεργαζόμενα με το σκανδιναβικό κομμάτι της εταιρείας τότε αναγκαστικά κλείνουν. Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ενδεχόμενη πτώχευση τότε κλείνει και το ξενοδοχείο. Για φέτος και ίσως και για του χρόνου αν δεν μπορέσει να βρει πελάτες να αντικαταστήσει εκείνους που δεν θα έρθουν».
Πτώση της τουριστικής κίνησης όμως σημαίνει και περικοπή θέσεων εργασίας.
«Στην υπόλοιπη Κρήτη σίγουρα θα υπάρξουν απολύσεις. Δεν θα μπορέσει τον μήνα Οκτώβριο κανένα γραφείο να βάλει πτήσεις για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Και πάντα είναι και μήνας σπασμένος, δηλαδή η κυκλοφορία δεν είναι υψηλή τον Οκτώβριο ούτως ώστε να αποτελεί κίνητρο να βάλει επιπλέον αεροπλάνο. Επομένως ουσιαστικά η σεζόν για φέτος έχει χαθεί.
Εμείς απλώς περιμένουμε τις ανακοινώσεις του εξωτερικού και ευχόμαστε να είναι οι καλύτερες και η εταιρεία να επιβιώσει. Άλλωστε η Thomas Cook είναι μία εταιρεία με μεγάλη ιστορία και φερεγγυότητα τόσα χρόνια».
«Το πρόβλημα ήταν γνωστό»
«Γνωρίζαμε λίγο πολύ τα τελευταία χρόνια ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα» μας είπε.
«Το πρόβλημα ήταν εστιασμένο κυρίως στην Αγγλία, όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός και η Thomas Cook δεν εξελίχθηκε στο τμήμα των ηλεκτρονικών κρατήσεων όσο άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες. Επίσης δεν διαφοροποίησε τα προϊόντα της έγκαιρα για να μπορέσει να αντέξει τον ανταγωνισμό.
Επιπλέον οι Άγγλοι δεν θεωρούν την Thomas Cook αλλά και την TUI αγγλικές εταιρείες, παρ’ ότι είχαν ως οικονομική έδρα την Αγγλία. Τώρα βέβαια έδρα τους είναι η Γερμανία. Τις θεωρούν λοιπόν γερμανικών συμφερόντων και όχι αγγλικές και ως γνωστόν οι Άγγλοι είναι αρκετά σωβινιστές» κατέληξε.