Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κυμαίνεται οριακά πάνω από το 15.
Θετικό κλίμα επικράτησε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και κυρίως σε αυτές της περιφέρειας – όπως η Ιταλία και η Ελλάδα – καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για τη δημιουργία του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ.
Οι αγορές φαίνεται να έχουν πειστεί ότι παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν κατ΄ απαίτηση των πλουσίων χωρών του Βορρά, η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων του νέου πακέτου δεν έχει διαταραχθεί ουσιωδώς σε βάρος των πρώτων.
Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από επιχορηγήσεις επενδύσεων και σε μικρότερο βαθμό από δάνεια. Τυχόν ουσιώδης αποδυνάμωση της αρχικής πρότασης θα αποδυνάμωνε αντίστοιχα και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Έτσι στην εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,28% του 10ετούς έως το 1,05% και του 15ετους έως το 1,2%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 136 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 94 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,07% έναντι 0,48% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,55%.
Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται περαιτέρω το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1620 δολ. από το επίπεδο του 1,1558 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η προοπτική περαιτέρω περιορισμού του επιτοκιακού του πλεονεκτήματος επηρεάζει αρνητικά το δολάριο. Αρνητική επίπτωση έχει στο αμερικανικό νόμισμα η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ και για την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1559 δολ.