Οι νέοι είναι αδιαμφισβήτητα το κατ’ εξοχήν θύμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων, έχοντας φθάσει μέχρι και στο 60%, σήμερα βρίσκεται στο 43,7% και παραμένει μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Ουσιαστικά, ένας στους δύο νέους δεν μπορεί σήμερα να βρει δουλειά. Ακόμη και οι νέοι που εργάζονται, λαμβάνουν στην πλειονότητά τους ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές, σε θέσεις προσωρινές ή μερικής απασχόλησης.
Για τη δυσανάλογη επιβάρυνση της νέας γενιάς ευθύνονται χρόνιες αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών έχει καταστήσει την πλήρη μισθωτή εργασία πρακτικά ασύμφορη, ενώ όλες οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό επιχείρησαν να διατηρήσουν τις υφιστάμενες παροχές, μεταθέτοντας τις περικοπές στο μέλλον και τα βάρη στις πλάτες των επόμενων. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα σοβαρές.
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ΔιαΝΕΟΣΙΣ, τρεις στους τέσσερις νέους κάτω των 35 ετών, εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από την χώρα. Η χώρα μας χάνει μια ολόκληρη γενιά, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις αναπτυξιακές της προοπτικές, αλλά και για τη δημογραφική της εξέλιξη, αφού φαίνεται να αντιμετωπίζει μείωση του πληθυσμού της για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για την αντιστροφή αυτής της πορείας, χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, τώρα. Η ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον κόσμο της παραγωγής, η αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας, η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση και η αναβάθμιση των προγραμμάτων επανακατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης, είναι στόχοι που οφείλουν να τεθούν σε πρώτη προτεραίτητα.
Χρειάζεται, επίσης, μια σοβαρή – επιτέλους – μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία θα επιτρέπει την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας για τους νέους εργαζόμενους, αλλά και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός γόνιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και κίνητρα για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Είναι ανάγκη να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να ορθοποδήσουν, να στηρίξουν οι ίδιοι, με τη δουλειά τους, τον εαυτό τους και το μέλλον τους. Διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να φθίνει μέρα με τη μέρα.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος