Η Κομισιόν θα επιμείνει στις προβλέψεις της και έχει κάθε λόγο να προσδοκά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, είπε σε συνέντευξη στην Euractiv.com, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν «μια τελική προσπάθεια» προκειμένου να γεφυρωθούν τα χάσματα και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Αρχικά, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε την πάγια θέση της Κομισιόν ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας ως βάση τη συνθήκη του ESM.
Στο ερώτημα εάν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να ξεκαθαρίσουν ότι εμπιστεύονται τις προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ζητά πρόσθετα προοληπτικά μέτρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Κομισιόν επιμένει στα στοιχεία της.
«Όσον αφορά τις προβλέψεις μας, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή σίγουρα θα επιμείνουμε στα στοιχεία μας. Αν δούμε βασικά τα πραγματικά αποτελέσματα της οικονομικής ανάπτυξης και των δημοσιονομικών επιδόσεων, η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις. Πήγε καλά το 2015, το 2016 και αναμένουμε ανάπτυξη και αυτό το έτος.
Συνέχισε, λέγοντας ότι επίσης, το 2016 η Ελλάδα είχε υπεραπόδοση όσον αφορά κυρίως στο στόχο πλεονάσματος.
«Έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του τρέχοντος έτους καθώς και να γεφυρώσει το χάσμα 2,5% του πλεονάσματος του επόμενου » είπε.
«Οι συζητήσεις επί του παρόντος συνεχίζονται και ένα από τα στοιχεία είναι επίσης να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλέψεών μας και αυτών του ΔΝΤ, τα οποία είναι πιο απαισιόδοξα. Θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα».
Κανένας λόγος για αρνητικά σενάρια
Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τυχόν έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σημάνει και χρεοκοπία της Αθήνας, ο Ντομπρόφσκις απάντησε ότι δεν πρόκειται να σκιαγραφήσει «κανένα αρνητικό σενάριο».
«Διότι στην παρούσα φάση όταν βλέπει κανείς την Ελλάδα επιτέλους να επιστρέφει στην ανάπτυξη και να υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κάνουν μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο οι Θεσμοί, το ΔΝΤ, το Eurogroup αλλά και η ελληνική κυβέρνηση και το ίδιο το κοινοβούλιό της.
Αναφορικά με τον εάν θα υπάρξει συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγραμματισμένου Eurogroup, επεσήμανε ότι δεδομένων των συνθηκών δεν θέλει να εστιάσουν οι πλευρές σε συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά στην ουσία της διαπραγμάτευσης και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει «από όλους μια τελική προσπάθεια».
Τέλος, στο ερώτημα εάν η λήψη προοληπτικών μέτρων χρειάζεται και την συναίνεση της αντιπολίτευσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της χώρας και ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία επί της αρχής.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση πριν από την δημιουργία μία ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στους Χόρχε Βαλέρο και Σαράντη Μιχαλόπουλο του Euractiv.com.
Ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε ανησυχία για τις κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για απορρύθμιση του τραπεζικού τομέα λέγοντας ότι το μεγαλύτερο δίδαγμα από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι ότι ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας απαιτεί διεθνείς κανονισμούς.
Ο περιορισμός των διεθνών τραπεζικών κανονισμών θα έθετε υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μέχρι την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα προκαλούσε μια επικίνδυνη κούρσα ανάμεσα σε χώρες για την χαλάρωση των κανονισμών.
Στο ερώτημα αν τον ανησυχεί που ο Τραμπ θέλει, όχι μόνο την απορρύθμιση, αλλά και την τοποθέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην πρώτη θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις απάντησε:
«Από την πλευρά της ΕΕ, εκεί που δίνουμε έμφαση είναι στην ανάγκη για μια συνεχή συνεργασία στην διεθνή δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση και εποπτεία. Είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό. Όταν βλέπουμε ενδείξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, προκύπτουν συγκεκριμένες ανησυχίες. Αυτό είναι ένα από τα διδάγματα της κρίσης: ο διεθνής χρηματοοικονομικός τομέας απαιτεί διεθνείς κανονισμούς και προϋποθέσεις. Δεν υποστηρίζουμε την απορρύθμιση ή την απόσυρση των χρηματοοικονομικών πλαισίων μετά την κρίση. Θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα της εξέτασης του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ για την ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα πρακτικά βήματα που η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να κάνει».
Στο ερώτημα για το αν ο Τραμπ συνιστά απειλή για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σχολίασε: «Έχουμε συγκεκριμένες ανησυχίες. Αυτός είναι ο λόγος που στέλνουμε το μήνυμα της ανάγκης για συνεχιζόμενη διεθνή συνεργασία σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να δούμε τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι πρωτοβουλίες».