H συμφωνία για τους νέους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες θα πρέπει να περιμένει μέχρι να γίνει πιο σαφής η προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ecofin (Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ). Η διαφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το θέμα αυτό έχει σταματήσει εδώ και μήνες τις προσπάθειες της Επιτροπής της Βασιλείας – που εποπτεύει τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες – για την αλλαγή των κανόνων σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και των «μαξιλαριών» των τραπεζών για την απορρόφηση ζημιών.
Η επίτευξη μίας συμφωνίας στο τέλος του 2016, σύμφωνα με την προθεσμία που είχε τεθεί, δεν έγινε δυνατή και δεν έχει ορισθεί ακόμη κάποια νέα προθεσμία.
«Δεν είναι ότι θέλουμε να καθυστερήσουμε, αλλά τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, Έντουαρντ Σικλούνα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής της Βασιλείας.
Ο Σικλούνα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρίας στην ΕΕ έως τον Ιούλιο, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να ληφθεί μία απόφαση, όταν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ως λόγους για την αβεβαιότητα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι προθέσεις του οποίου για τις χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις δεν είναι σαφείς.
Ο Σικλούνα κάλεσε τις παγκόσμιες ρυθμιστικές Αρχές να προχωρήσουν σε συμφωνία μόνο «αφού έχει καθίσει η σκόνη», για να αποφύγουν μία λανθασμένη συμφωνία.
Η Ευρώπη και η Ιαπωνία αντιτίθενται στις αλλαγές που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή της Βασιλείας, καθώς αισθάνονται ότι η αναθεώρηση πηγαίνει πολύ μακριά και αυξάνει δυσανάλογα τα κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες έναντι κινδύνων. Αυτό θα αύξανε τα κόστη για τις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές τράπεζες, ευνοώντας τις ανταγωνίστριές τους αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη θεσπίσει ένα σύνολο κανόνων αντίστοιχων με αυτούς της Επιτροπής Βασιλείας, όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι της ΕΕ.