Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για το «κλείδωμα» του τρίτου πακέτου βοήθειας μέχρι τις 20 Αυγούστου, ημέρα που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά ως καταληκτική ημερομηνία λόγω του ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει, ενώ στο Μαξίμου στοχεύουν στη στροφή στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και τη δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο.
Ήδη οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι οποίοι αρχικά αναμένονταν από την Παρασκευή στην Αθήνα, επιδεικνύουν σκληρή στάση για διαδικαστικά ζητήματα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στην Αθήνα. Αν και στη συνέχεια είχε γίνει γνωστό ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εν τέλει από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι τελικά οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Τρίτη και όχι με τους επικεφαλής εκπροσώπους των πιστωτών αλλά με τα τεχνικά κλιμάκια, παρά τις σχετικές διαρροές Έλληνα αξιωματούχου στο Reuters που έκαναν λόγο για συζητήσεις από τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Αγκάθι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων έχει αποτελέσει ο τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, με την ελληνική πλευρά να ξεκινά από… ξενοδοχεία εκτός Αττικής και να πλησιάζει προς το κέντρο της Αθήνας. Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ οι δανειστές ζητούν, όπως προβλέπεται από το κείμενο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, ανεμπόδιστη είσοδο στα υπουργεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί στο μέτρο του δυνατού η εικόνα του παρελθόντος τεχνοκράτες να μπαίνουν στα υπουργεία και να απαιτούν περικοπές και μειώσεις. Από την πλευρά τους πάντως οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ανεμπόδιστη είσοδος και η βοήθεια και συνεργασία των ελληνικών αρχών είναι απαραίτητη για τη συμφωνία, καθώς δεν μπορούν να εργάζονται κλειδωμένοι σε ξενοδοχεία μακριά από τα υπουργεία.
Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου το απόγευμα του Σαββάτου στο Reuters ότι «δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», την ώρα που οι δανειστές επιμένουν στην ελεύθερη πρόσβαση στα υπουργεία.
Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια μικρή καθυστέρηση μιας ή δύο ημερών για την άφιξη «των επικεφαλής των θεσμών» αποδίδοντας την σε τεχνικούς λόγους, ενώ τονίζουν ότι «οι λόγοι της καθυστέρησης δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε διπλωματικοί».