Απάντηση στο σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και έκανε δηλώσεις ενώ η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύει πως το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit, τόνισε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας πως το γεγονός πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προσκλήθηκε στη Σύνοδο δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης.
«Φάνηκε πως βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, θα προχωρήσουμε με την ευρωζώνη και την ΕΕ με κοινό πνεύμα ή κάτι σήμερα θα διαλυθεί, αυτό το ερώτημα τίθεται, αυτό είπα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως σπάνια βρισκόμαστε σπάνια στην κατάσταση που τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν όλη την ΕΕ είναι τόσο μικρά και οι αποφάσεις έχουν τόσο άμεσες επιδράσεις.
«Πιστεύω πως σήμερα το βράδυ πρέπει να υπάρξει μια απόφαση, ελπίζω εποικοδομητική, απόφαση η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», τόνισε αναφέροντας στο σημείο αυτό πως υπάρχουν και άλλες απόψεις και πως κάποιοι πιστεύουν πως πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα και δεν θεωρούν πως αποτελεί κίνδυνο το Grexit. Η πλειοψηφία ωστόσο πιστεύει πως το Grexit, ούτε το χρονικά περιορισμένο, αποτελεί επιλογή.
Γι’ αυτό οι ηγέτες καλούνται να βρουν μια λύση για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας και κυρίως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα, η απόφαση αυτή είναι προϋπόθεση για να υπάρξει χρηματοδότηση, εξήγησε.
«Η άλλη λύση θα ήταν να ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναβολής του ζητήματος σε άλλη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και επανεκτίμηση της κατάστασης ανέφερε πως δεν οδηγεί στο στόχο και πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει στη βάση της προθυμίας για συμβιβασμό που υπάρχει να φτάσουν σε αποτέλεσμα
«Η προθυμία για συμβιβασμό ανήκει και στην Ελλάδα πολλά εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει στις προτάσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε.
«Δεν θυμάμαι στην ευρωπαϊκή πολιτική να έχει υπάρξει παρόμοια κατάσταση. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε απόφαση, πρόκειται για την ΕΕ, μια ΕΕ την οποία πρέπει να δει κανείς ως σοβαρή πολιτική δύναμη, που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα και να αυξάνει προς τα έξω την αξιοπιστία της ως οικονομικός και πολιτικός παράγοντας στη διεθνή πολιτική. Πρόκειται για τον ελληνικό λαό, για την τύχη το πεπρωμένο εκατομμυρίων ανθρώπων και για το λόγο αυτό η ευθύνη είναι και στις δύο πλευρές, πολύ υψηξή στην ελληνική πλευρά αλλά πολύ υψηλή και στην ευρωζώνη», κατέληξε.
«Να μην το παρακάνουμε ναι, αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία»
Σε ερώτηση για τη στάση της Γαλλίας και εκείνη της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Σουλτς επισήμανε πως Μέρκελ και Ολαντ επιζητούν μια κοινή λύση και πως υπάρχει μεγάλη προθυμία για αυτή την κοινή λύση
«Μία γαλλογερμανική κοινή προσέγγιση είναι μόνο ένα τμήμα της λύσεως γιατί υπάρχει μια σειρά Κοινοβουλίων που πρέπει να συμφωνήσουμε και οι βουλευτές βλέπουν με προτεραιότητα τα δικά τους θέματα», συνέχισε ο κ. Σουλτς.
Αναφορικά με τη σκληρή στάση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου παρατήρησε πως υπάρχουν δύο πλευρές, η ελληνική πλευρά υπέβαλε προτάσεις όμοιες με εκείνες του Γιούνκερ στο τέλος του δευτέρου προγράμματος. Για εμένα‘ήταν μεγάλη έκπληξη που αρχικά τις αρνήθηκαν και τώρα επανέρχονται στο τραπέζι.
Πιστεύω ότι οτιδήποτε κατατεθεί θα πρέπει αν λαμβάνει υπόψη την ικανότητα της Ελλάδος να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις, τη θέληση των Ελλήνων να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και την προετοιμασία των μελών της ευρωζώνης να βρουν τη χρυσή τομή.
Αυτό που θα υποσχεθούν οι Έλληνες πρέπει να γίνει. Να μην το παρακάνουμε ναι, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».