Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού κατά της εμπορίας και αγοράς παραποιημένων προϊόντων, τις γνωστές σε όλους μας «μαϊμούδες», ξεκίνησε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο οργανισμός συνεργάστηκε με τους ηθοποιούς Σωτήρη Καλυβάτση και Σοφία Τσακίρη, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε ενημερωτικό spot του ΟΒΙ, το οποίο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη δική τους χιουμοριστική πινελιά, θα καταστήσουν αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργεί το φαινόμενο στην οικονομία.
Η συνεργασία του ΟΒΙ βασίστηκε στο Πρόγραμμα Ideas Powered του EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η παραποίηση και η αντιγραφή επώνυμων αγαθών κοστίζει στην Ελλάδα 1,3 δισ. ευρώ σε χαμένα έσοδα.
Οι δύο ηθοποιοί, Σωτήρης Καλυβάτσης και Φωτεινή Τσακίρη, πρωταγωνιστές της ενημερωτικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης κατά των «μαϊμούδων», επισημαίνουν στο μήνυμα πως εκτός από την οικονομική διάσταση υπάρχει και αυτή της ασφάλειας. Διότι, τα απομιμητικά προϊόντα δεν ελέγχονται αυστηρά όπως τα γνήσια για τη χρήση ή κατανάλωση από τους ανθρώπους.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα παραποιημένα προϊόντα που βρέθηκαν επικίνδυνα αφορούν παιδιά και ήταν παιχνίδια, ρούχα ή αντικείμενα παιδικής φροντίδας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες απώλειες λόγω της απομίμησης και πειρατείας αγαθών σε 11 κλάδους της οικονομίας που μελετήθηκαν, αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την αγορά εργασίας, το εμπόριο, την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία.
Στο βίντεο του ΟΒΙ, ο Σωτήρης έρχεται σε αντιπαράθεση με τη Σοφία, καθώς ο ίδιος δεν κατανοεί ότι η παραποίηση προϊόντων αλλά και η εμπορία τους είναι παράνομες και τον οδήγησαν τελικά στην ανεργία.
Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων και την αποφυγή ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών.
«Εμείς οι καταναλωτές, επιβάλλεται να παραμένουμε ενημερωμένοι. Είναι επιτακτικό να προστατεύσουμε το υγιές εμπόριο, το πλήθος των θέσεων εργασίας αλλά και την ασφάλειά μας!
Η ευθύνη βαρύνει όλους μας» αναφέρει ο ΟΒΙ.