Ορατός είναι ο κίνδυνος να μπλοκάρει η πώληση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία στον όμιλο ΜΚ με έδρα το Βελιγράδι και κατ’ επέκταση το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της μητρικής στην Ελλάδα.
Πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρουν πως η εξαγορά του 51% της σερβικής Sunoko από την αυστριακή Agrana, θυγατρική του γερμανικού group Sudzucker, που ανακοινώθηκε ακριβώς πριν από έναν χρόνο και τον Μάρτιο του 2017 έλαβε και τη σχετική έγκριση από τη σερβική Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει παγώσει και πιθανώς να μην ολοκληρωθεί ποτέ.
Εφόσον το deal ματαιωθεί, πολύ δύσκολα ο όμιλος MK του σέρβου επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς θα λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη σερβική Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποκτήσει σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία. Η υπόθεση έχει ως εξής: Στη Σερβία λειτουργούν πέντε ζαχαρουργεία. Τα δύο της ΕΒΖ και τρία που ανήκουν στην εταιρεία Sunoko, θυγατρική του ΜΚ Group.
Το MK Group του κ. Κόστιτς ήθελε να διεκδικήσει τα δύο προς πώληση ζαχαρουργεία της EBZ αλλά θα είχε πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έτσι, συμφώνησε να πωλήσει το 51% της Sunoko στην Agrana και κατέβηκε ως MK Group στον διαγωνισμό για την πώληση των δύο ζαχαρουργείων. Στον διαγωνισμό ο όμιλος του κ. Κόστιτς πλειοδότησε με 50 εκατ. ευρώ και ύστερα από διαπραγματεύσεις ανέβασε το τίμημα στα 60 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο διενεργείται αποτίμηση για το δίκαιο του τιμήματος του ΜΚ Group ώστε να υλοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία μεταξύ ΜΚ, Τράπεζας Πειραιώς, κυβέρνησης, εκκαθαριστή της Αγροτικής και της διοίκησης της ΕΒΖ.
Αν όντως το deal Sunoko – Agrana χαλάσει – κύκλοι κοντά στο ΜΚ Group δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την είδηση -, το ΜΚ Group θα έχει στην κατοχή του τα τρία ζαχαρουργεία της Sunoko και δεν θα μπορέσει να αποκτήσει και τα δύο της ΕΒΖ. Η σερβική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αναγνωρίσει τη δεσπόζουσα θέση που είναι αδιαμφισβήτητη, αφού τα πέντε ζαχαρουργεία έχουν το 100% της παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης στη γείτονα χώρα, και αυτό γιατί η Σερβία για να προστατέψει την οικονομία της έχει πολύ υψηλούς δασμούς και η εισαγόμενη ζάχαρη είναι απειροελάχιστη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια τέτοια εξέλιξη ίσως καταστεί καταστρεπτική για την ΕΒΖ στην Ελλάδα, αφού η πώληση των θυγατρικών είναι προαπαιτούμενο για τη γενναία ρύθμιση των δανείων της από την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να εξασφαλιστούν η συνέχεια της εταιρείας, η διασφάλιση 200 θέσεων εργασίας και κυρίως η διάθεση της παραγωγής χιλιάδων τευτλοπαραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα.