Μπορεί για τους περισσότερους Έλληνες να ακούγεται σαν αστείο το πού να επενδύσουν τα χρήματά τους, όμως οι μεγάλοι επενδυτές ανά τον κόσμο προχωρούν σε προβλέψεις για το 2011.

Ο Mark Mobius, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς με υπό διαχείριση κεφάλαια που αγγίζουν τα 40 δισ. δολάρια «βλέπει» ανάκαμψη της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία κατέγραψε τη χειρότερη πορεία από τις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2010, καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου προχωρούσε σε μέτρα χαλιναγώγησης της οικονομίας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκτίμηση του Mobius είναι πως οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στην Κίνα θα παραμείνουν σε «ανεκτά» επίπεδα, γεγονός που θα καθησυχάσει τους επενδυτές ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Κατά το 2010, η Κίνα αύξησε έξι φορές τον λόγο τραπεζικών αποθεμάτων ρευστότητας, ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες αύξησε δύο φορές τα επιτόκιά της. Το αποτέλεσμα, ήταν Shanghai Composite να καταγράψει για το 2010 υποχώρηση της τάξεως του 16%.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να ελέγξει τον πληθωρισμό σε ένα λογικό επίπεδο για το 2011» δηλώνει ο Mobius και συμπληρώνει: «Εάν η Κίνα μπορέσει να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 4% για το 2011, τότε η χρηματιστηριακή της αγορά θα κινηθεί ανοδικά».

«Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε ανοδική πορεία και εκτιμούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και κατά το 2011, αν και με ενδιάμεσες διορθωτικές κινήσεις» υποστηρίζει ο Mobius και συμπληρώνει: «ακόμη περισσότερα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε αυτές τις αγορές καθώς οι επενδυτές ανά τον κόσμο αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονται τρεις φορές ταχύτερα από ότι οι ανεπτυγμένες αγορές, έχοντας περισσότερα συναλλαγματικά αποθέματα και μικρότερο χρέος από ότι οι ανεπτυγμένες χώρες».