Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ζητήσει αύξηση των κεφαλαίων της ώστε να ανταποκριθεί στα νέα της καθήκοντα λόγω της κρίσης χρέους των χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ δηλώνει ότι ίσως ζητηθεί διπλασιασμός του προϋπολογισμού της ευρωτράπεζας.

Σημειώνεται ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης δαπανώντας 2,667 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ έχει συνολικά δαπανήσει 72 δισ. ευρώ σε αγορές κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Αξιωματούχοι της ευρωτράπεζας έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος, δεδομένου ότι από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, στα τέλη του 2007, η τράπεζα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συνεχώς επεκτείνοντας τη ρευστότητα που παρέχει στην αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα θα τεθεί επί τάπητος η χρήση και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων με ταυτόχρονη αύξηση των πόρων του.

Πάντως, το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει ενδεχόμενη αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης.