Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, εξέφρασε σήμερα τον σκεπτικισμό του, για το κατά πόσον τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αποδεχθούν την ιδέα της έκδοσης «ευρωομολόγων», παρά τις επίσημες προτροπές της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου στο ζήτημα αυτό (όπως προτάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι και από τον πρωθυπουργό, υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με άρθρο, που συνυπογράφουν στους «Financial Times»).
«Τα ευρωομόλογα είναι ένα πελώριο ιδεολόγημα, για το οποίο πάντως έγινε δημόσιος διάλογος κατά τις τελευταίες 10ετίες», δήλωσε σήμερα ο κ. Ρεν προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Στο πεδίο της διανόησης, η ιδέα αυτή είναι ελκυστική. Πρέπει να θυμίσω πάντως ότι η Επιτροπή, το Μάιο, πρότεινε ως κοινοτικό εργαλείο έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας», που θα ήταν «βασισμένος σε δανειακές εγγυήσεις μελών της ευρωζώνης και που απορρίφθηκε από τα μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Για το ίδιο ζήτημα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε με άρθρο του στους Financial Times ότι «η Ευρώπη πρέπει να διατυπώσει μία συστημική όσο κι ισχυρή απάντηση σε αυτήν την κρίση, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί με την έκδοση ευρωομολόγων ή, αν θέλετε, κρατικών ομολόγων όλης της ΕΕ».
Με τη σειρά της, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «είναι η σθεναρή μας πεποίθηση ότι η τωρινή συγκυρία δεν επιτρέπει την έκδοση ευρωομολόγων, που σημαίνει στην πράξη τα ίδια ακριβώς επιτόκια για όλα τα μέλη της ευρωζώνης».
Η γερμανική πλευρά έχει επισημάνει επίσης, πολλές φορές, ότι «δε συμφέρει να αυξάνεται το δανειακό κόστος στην ευρωζώνη», ιδέα με την οποία ευθυγραμμίζεται κι ο Ολλανδός υπουργός των Εξωτερικών, Γιάν Κες ντε Γιάγκερ.
Όσον αφορά την αύξηση του ποσού στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Ρεν περιορίστηκε σήμερα να δηλώσει ότι «αυτό είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών» της ευρωζώνης.
Αναλυτές επισήμαναν, σχετικώς, ότι η αισθητή κακομεταχείριση των πορτογαλικών και των ισπανικών κρατικών ομολόγων στις αγορές θα συζητείτο επίσης σήμερα από τους υπουργούς των Οικονομικών, ενώ δεν απέκλεισαν να συζητείτο κι η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου–του τύπου ενός «πολυμερούς δανείου», το οποίο και διασπείρει σε περισσότερους του ενός το (οικονομικό) ρίσκο, που απορρέει από τη σύναψη ενός δανείου.