Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ απέρριψε σήμερα την ιδέα να εκδοθούν ευρωπαϊκά ομόλογα (E-bonds), εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποθάρρυνε τις χώρες μέλη της ευρωζώνης από το να διατηρούν τα δημόσια οικονομικά τους σε τάξη.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα, που θα εκδίδονταν για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης με ενιαίο επιτόκιο, «δεν επιτρέπουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιτοκίων» που συνδέεται με το χρέος της κάθε χώρας, δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντησή της με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο ανταγωνισμός των επιτοκίων είναι ένα έναυσμα για να γίνονται σεβαστά τα κριτήρια σταθερότητας», εκτίμησε η Μέρκελ, καθώς οι επενδυτές ανταμείβουν με χαμηλά επιτόκια τις χώρες με μικρό χρέος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι έκαναν έκκληση σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Financial Times για τη γρήγορη δημιουργία των ευρω-ομολόγων, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στις χρηματαγορές και τους πολίτες σχετικά με το ότι «το ευρώ είναι αμετάκλητο».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη επικρίνει αυτό το σχέδιο διότι απαιτεί «θεμελιώδεις αλλαγές» στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η Μέρκελ επανέλαβε αυτό το επιχείρημα, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ύπαρξη ενός ενιαίου επιτοκίου.

«Κάθε χώρα της ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική της πολιτική και τα ευρωομόλογα θα παρέκκλιναν από αυτήν την αρχή», επεσήμανε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε άλλωστε σήμερα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο προς το παρόν για να προχωρήσουμε σε μία αύξηση του ποσού του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας, που αυτή τη στιγμή φτάνει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).