Ο κόσμος τη οικονομίας θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα «μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας» που τέθηκε από την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα μας, σημειώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και προβλέπει ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 «θα έχει ορατά αποτελέσματα στην αγορά και σε θέσεις δουλειάς».
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλά στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία: «Το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών δεν αφορά μόνο το κράτος. Έχουμε ήδη εξαγγείλει σειρά από παρεμβάσεις στη ΔΕΚΟ, στον χώρο της Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους δημόσιους φορείς με στόχο τη μείωση των δαπανών, καθώς και στην οικονομία και στην αγορά. Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, η απλοποίηση της αδειοδότησης για επιχειρήσεις και για την άσκηση επαγγέλματος, η άρση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις επενδύσεις, το νέο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είναι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.»
Όσον αφορά τις προθέσεις του για τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός απαντά: «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ των επιπτώσεων που αποδίδονται στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν στη χώρα μας και των επιπτώσεων που οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση. Εδώ και μήνες βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζομένους για μειώσεις μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις, αλλά απαντούν στο δίλημμα πολλών επιχειρηματιών και εργαζομένων «μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας;».
Στην ερώτηση αν οδηγούμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο σε περίπτωση που το προσεχές τρίμηνο δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, ο υπουργός απαντά:« Δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε πίσω όχι μόνο το προσεχές αλλά και κανένα άλλο τρίμηνο. Και αυτό όχι μόνο γιατί θέτουμε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά κυρίως γιατί η χώρα και η κοινωνία δεν αφήνουν άλλο χρόνο και περιθώριο να μείνουμε πίσω σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα».
Τέλος σχολίασε τη δήλωση του καθηγητή Σιόπα που μίλησε για 10 χρόνια προσπάθειας για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια: «Υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που θεωρεί ή θα ήθελε μόλις ολοκληρώσουμε τις δράσεις του μνημονίου να ξαναρχίσουμε το πάρτι της σπατάλης και της κακοδιαχείρησης;».