Ενημερωτική εκδήλωση για τους πελάτες της με θέμα τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο – «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις σε μεγάλο εύρος κλάδων της οικονομίας, πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θοδωρής Τζούρος και στελέχη της Τράπεζας, συζήτησαν με εκπροσώπους φορέων για τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος για τις ελληνικές επιχειρήσεις και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν πελάτες της Τράπεζας από όλους τους κλάδους, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε υβριδικά.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις που δίνει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος σε συνδυασμό με τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2021-2027, προωθώντας την ισότιμη ανάπτυξη στις Περιφέρειες, με ισομερή κατανομή των πόρων και αυξημένα κίνητρα σε παραμεθόριες περιοχές και σε Νομούς με υψηλή ανεργία.
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λαμβάνουν προσαυξημένο ποσοστό ενίσχυσης κατά 20% έναντι των μεγάλων και κατά 10% έναντι των μεσαίων ενώ αυξημένες ενισχύσεις προβλέπονται για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την Θράκη με έμφαση στον ακριτικό Έβρο.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως ο νέος Αναπτυξιακός νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, αξιοποιώντας ιδιώτες πιστοποιημένους ορκωτούς ελεγκτές και εισάγοντας νέο πληροφοριακό σύστημα που μειώνει την γραφειοκρατία και προβλέπει διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα (πχ ΑΑΔΕ, ΓΕΜΗ). Παράλληλα, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης ενώ ενισχύει επενδύσεις σε τομείς αιχμής όπως ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός, το νέο επιχειρείν και ο εναλλακτικός τουρισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, αξιοποιούνται οι δυνατότητες υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων μη Περιφερειακού χαρακτήρα σε τομείς όπως η έρευνα και καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος και η κατάρτιση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί το πρώτο καθεστώς ενίσχυσης, αυτό της Μεταποίησης, ενώ μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμα δύο καθεστώτα, της Αγροδιατροφής και του Τουρισμού.
Ο Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θοδωρής Τζούρος τόνισε ότι, παρά τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ανθρωπιστική κρίση και την αναταραχή στις αγορές που προκάλεσε, δεν θα ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία της για μια σειρά από λόγους: ακόμη και με τον μετριασμό των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022, το 3-4% παραμένει ο υψηλότερος ρυθμός της Ε.Ε., το ισχυρό πλέον τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει παραγωγικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας ενώ η διάθεση πληθώρας χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας ή τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υπερεθνικών φορέων (όπως η EIB και το EIF), κινητοποιούν και μοχλεύουν ενεργούς αλλά και λιμνάζοντες πόρους προς την κατεύθυνση της παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας
«Η δυναμική αυτή προοπτική έρχεται να υποστηριχθεί και από τις πρόσθετες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος», είπε ο κ. Τζούρος και πρόσθεσε: «Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική και ταχεία διαχείριση των κινήτρων του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα είναι βασικός καταλύτης για τη διασφάλιση της βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας στην επόμενη δεκαετία. Και όπως η Τράπεζα Πειραιώς ήταν παρούσα σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις των περασμένων ετών, έτσι και τώρα θα σταθεί ως ουσιαστικός συμπαραστάτης στην προσπάθεια κάθε επιχείρησης και κάθε επιχειρηματία για μια βιώσιμη ανάπτυξη που στηρίζει κάθε αύριο».
Ο κ. Δημήτρης Βερελής, Head of Development, Sustainable Banking & Bank Relations της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικά του Αναπτυξιακού Νόμου, τη δυνατότητά του να συνδυαστεί με άλλα με προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, συνδυασμός που είναι ικανός να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κεφαλαιακής, χρηματοδοτικής και λειτουργικής στήριξης της ελληνικής επιχείρησης, αξιοποιώντας τις βελτιωμένες δυνατότητες που προσφέρει ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, καθώς και το γεγονός ότι παραδοσιακά αποτελεί το σημαντικότερο επενδυτικό εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην ενότητα με θέμα «Η ευκαιρία αναγέννησης της ελληνικής μεταποίησης και ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς» η κυρία Ασημίνα Τζίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Elvial SA & Μέλος Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, επισήμανε ότι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σε συνδυασμό και με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δώσει σημαντική ώθηση στις επιχειρήσεις, ώστε να μετασχηματιστούν σε τεχνολογικά καινοτόμες και πράσινες επιχειρήσεις, έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στις αναδυόμενες προκλήσεις της επόμενης ημέρας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι οι ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία θα είναι η νέα μας πραγματικότητα και εμείς οι επιχειρηματίες πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να λειτουργούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποί μας με απίστευτη ευελιξία», σημείωσε η κυρία Τζίκα.
Η ELVIAL έχει σε φάση ώριμου σχεδιασμού το νέο της επενδυτικό πλάνο, ύψους 38εκ.€ το οποίο βασίζεται στους κρίσιμους πυλώνες της πράσινης & κυκλικής οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού και όπως τόνισε η κυρία Τζίκα, η νέα αυτή επένδυση θα ενταχθεί στον νέο Αναπτυξιακό και στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο νέος αναπτυξιακός είναι ξεκάθαρα στη σωστή κατεύθυνση και δίνει ισχυρά κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων που στόχο έχουν να καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν στο νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια ενότητα, ο κ. Βερελής ανέφερε ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος προσφέρει ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης σε επιχορήγηση, επιδότηση leasing, επιδότηση κόστους δημιουργίας απασχόλησης και φορολογική απαλλαγή ανάλογα με το μέγεθος της εταιρίας και με αυξημένα όρια ενισχύσεων βάσει του χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, αν συνδυαστεί με το σημαντικό κίνητρο του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή το χαμηλό και σταθερό επιτόκιο για όλη την διάρκεια του δανείου του Ταμείου, αποτελεί το τέλειο επενδυτικό εργαλείο.
Για την επόμενη ημέρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζήτησαν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας & Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς κ. Βασίλης Κουτεντάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καββαθάς, «οι έννοιες του ψηφιακού μετασχηματισμού και η μετάβαση σε ένα κόσμο digital, όχι υπό το πρίσμα αποκλειστικά της καινοτομίας, αλλά και της αναγκαίας συνθήκης για την προσαρμογή στην νέα κανονικότητα που θα προδώσει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας αλλά και προοπτικής στις επιχειρήσεις αυτές. Η ίδια ανθρωπογεωγραφία των Μικρών Επιχειρήσεων, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους πολύ μικρές οντότητες / ατομικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αναζητούν την μεγέθυνσή τους μέσω Ιδίας ανάπτυξης ή συγχωνεύσεων προκειμένου να αποκτήσουν υποδομές και δυνατότητες που θα αυξήσουν σημαντικά την εξωστρέφεια τους».
Ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι «για να ενισχυθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στο δανεισμό, σχεδιάσαμε και θα παρέχουμε εργαλεία που θα αποτελούν για την επιχείρηση έναν οδηγό αντίληψης πιστοληπτικής ικανότητας σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία της αλλά και του επενδυτικού σχεδίου και την ικανότητα αποπληρωμής του. Για αυτή την προσπάθεια θα υπογράψουμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας (ΜoU) με την Τράπεζα Πειραιώς με απώτερος στόχος να ενισχύσουμε σημαντικά την απορρόφηση των πόρων του Αναπτυξιακού Νόμου, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας της χώρας και της ραχοκοκκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υποστηρίξει τα επενδυτικά σχέδια των πελατών που θα ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχει δημιουργήσει ένα portal, το «360 Funding», μέσω του οποίου ο πελάτης μπορεί να ενημερωθεί για τα προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί βάσει του δικού του Κωδικού Αντικειμένου Δραστηριότητας (ΚΑΔ) καθώς και για τα αναλυτικά στοιχεία της επιδότησης που θα λάβει και των επιλέξιμων δαπανών που θα πρέπει να εμπεριέχει το επενδυτικό του σχέδιο αλλά και μέσω του καθορισμού αποκλειστικών προϊόντων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Αναφερόμενος στην πρόσβαση που έχουν στη χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Κουτεντάκης υπογράμμισε ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτημάτων δανείων στην Τράπεζα Πειραιώς κινείται σε ποσοστό της τάξης του 70%, διότι η Τράπεζα αποδέχθηκε κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων, τις οικονομικές καταστάσεις με την προ-κορωνοϊού εικόνα τους καθώς και την προβλεπόμενη μελλοντική θετική μεταβολή τους ώστε να υπάρχει πλήρης απεικόνιση που δεν θα τις αδικεί από τις πρόσκαιρες επιπτώσεις του Κορωνοϊού.
«Εμπιστευθήκαμε τους πελάτες μας για τις μελλοντικές προβλέψεις τους. Την ίδια τακτική προτιθέμεθα να έχουμε και για τις χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να διατηρήσουμε το πολύ υψηλό –για την εποχή- ποσοστό εγκρισιμότητάς του 70%», τόνισε.