Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έβαλε σήμερα στον πάγο την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Nord Stream 2», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει τη διαδικασία πιστοποίησης μετά τις ρωσικές ενέργειες.

Το Κίεβο καλωσόρισε την αναστολή της αδειοδότησης του Nord Stream 2 – Η Μόσχα υποβάθμισε την κίνηση του Βερολίνου

Η Ουκρανία καλωσόρισε την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, για την οποία η Κομισιόν ανακοίνωσε πως δεν θα επηρεάσει την προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης, ενώ η Μόσχα υποβάθμισε την κίνηση αυτή της Γερμανίας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2 αφού η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως ως ανεξάρτητες δύο περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό είναι ένα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά ορθό βήμα στις υφιστάμενες συνθήκες. Αληθινή ηγεσία σημαίνει σκληρές αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Η κίνηση της Γερμανίας αποδεικνύει ακριβώς αυτό», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

«Ο Nord Stream 2 δεν λειτουργεί ακόμα, δεν προμηθεύει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός για έναν υφιστάμενο προμηθευτή… Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασίαζε την ποσότητα του αερίου που ρέει από τη Ρωσία προς τη χώρα.

Η τιμή ωστόσο είναι ένα άλλο ζήτημα, δήλωσε ο Χάμπεκ προς τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Ντίσελντορφ, προβλέποντας ότι οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο απέρριψε την κίνηση της Γερμανίας λέγοντας πως η Μόσχα δεν φοβάται τίποτε και «δεν πιστεύει στα δάκρυα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ζελένσκι ζήτησε το «άμεσο» κλείσιμο του Nord Stream 2

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε νωρίτερα σήμερα το «άμεσο κλείσιμο» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, κατηγορώντας την ότι προετοιμάζει τη συνέχιση «της στρατιωτικής επιθετικότητάς της εναντίον της Ουκρανίας».

«Έλαβα το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών να εξετάσω το θέμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Θα το εξετάσω αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των δύο περιοχών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξει εκεί στρατό, «η Ρωσία δημιουργεί τις νομικές βάσεις για τη συνέχιση της στρατιωτικής της επιθετικότητας εναντίον του ουκρανικού κράτους», συνέχισε ο Ζελένσκι.

Την περασμένη νύκτα ο Πούτιν έδωσε εντολή στον στρατό του να αναπτυχθεί στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ώρες αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

«Σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό νόμο (…) το ζήτημα είναι ξεκάθαρο για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει μεγάλος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», εκτίμησε.