Ο νέος τρόπος ζωής ως αποτέλεσμα της πανδημίας άλλαξε τις προτιμήσεις ενοικιαστών και αγοραστών, επηρεάζοντας σημαντικά τις τιμές των ακινήτων όσο και συνολικά τη ζωή στις πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, αύξηση καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη τη χώρα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται σε περιοχές μακριά από το κέντρο των δύο μεγαλύτερων πόλεων, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές τάσεις αποκέντρωσης.
Το 2021 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από υβριδικά μοντέλα εργασίας, αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και κριτηρίων σε ό,τι αφορά την επιλογή κατοικίας αλλά και γενικότερα του τρόπου ζωής. Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του Spitogatos (SPI), μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης καταγράφονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το ενδιαφέρον των υποψηφίων ενοικιαστών και αγοραστών να φαίνεται ότι αυξάνεται σε περιοχές εκτός κέντρου.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Αττική
Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική οι μεγαλύτερες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, όπως η περιοχή του Παπάγου, ο Χολαργός, το Πολυδένδρι και τα Βριλήσσια στα Βόρεια της πόλης.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση αποκέντρωσης που δημιουργήθηκε από τον νέο τρόπο ζωής και εργασίας. Οι κατοικίες στα προάστια έχουν γίνει σαφώς πιο δημοφιλείς, καθώς το μεγάλο τους μειονέκτημα, η απόσταση δηλαδή από το κέντρο, φαίνεται να αποτελεί πλέον ένα από τα δευτερεύοντα κριτήρια για την επιλογή κατοικίας.
Από την άλλη, τάσεις σταθεροποίησης αλλά και ελαφράς μείωσης παρατηρούνται στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε κεντρικές συνοικίες των Αθηνών.
Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχες τάσεις επικρατούν και στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Σημαντικές αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης εμφανίζουν οι περιοχές της Μενεμένης, της Θέρμης και της Καλλίνδοιας.
Η αύξηση τιμών ενοικίασης σε περιοχές όπως τα Βασιλικά, το Ελευθέριο Κορδελιό και η Πυλαία εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης φαίνεται να προκύπτει από την προτίμηση των ενοικιαστών σε κατοικίες εκτός του κέντρου.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται στην Καλλιθέα (-11,8%), τη Χαλκηδόνα (-8,8%), το Λαγκαδά (-2,3%) αλλά και την περιοχή Σφαγεία – Ιχθυόσκαλα (-0,8%). Αντίστοιχα οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν στο Λαγκαδά (-12%) στις Συκιές (-6%), στην περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι (-4%), στη Ξηροκρήνη – Παναγιά Φανερωμένη (-3%), στη Νεάπολη (-2%) αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (-2%).
Επιπλέον αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις τιμές ακινήτων που βρίσκονται πλησίον των παραλιακών μετώπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιοχές όπως το Σούνιο στην Αττική και ο Θερμαϊκός, η Πυλαία και η Θέρμη στη Θεσσαλονίκη, καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενοικιάσεις, οι οποίες ξεπερνούν το 5%, ενώ αγγίζουν ακόμη και το 20%. Συνολικά, από τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνεται μία μεταβολή στις οικιστικές προτιμήσεις ενοικιαστών και υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης, περισσότερο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του δείκτη τιμών, ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Κάνοντας ένα βήμα πίσω και κοιτάζοντας τα δεδομένα λίγο πιο απομακρυσμένα, ενώ το 2020 αναστατώθηκε η αυξητική πορεία του real estate που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, το 2021 υπήρξε ξεκάθαρα μια δυναμική χρονιά με αυξημένη προσφορά και ζήτηση, συναλλαγές αλλά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο real estate. Οι πρώτες εβδομάδες του 2022 δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό, μάλιστα τον Ιανουάριο 2022 στις ιστοσελίδες μας είχαμε 55% περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος για ακίνητα από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2021, δηλαδή αυξημένη ζήτηση σε επίπεδα ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Το real estate είναι ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο».