Τουλάχιστον ως θρίλερ μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών μετά τα δύο νέα κείμενα που έστειλε η Ελλάδα.
Η Αθήνα περιμένει την επίσημη απάντηση πάνω στις ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν στις Βρυξέλλες, ωστόσο διαρροές σε ξένα μέσα ενημέρωσης δείχνουν απόρριψη.
Δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις των δανειστών υποστηρίζουν ευρωπαϊοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος στο πρακτορείο «αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να προχωρήσει η διαδικασία». Άλλος αξιωματούχος σημειώνει πως «θα έλεγα πως δεν είναι επαρκές και αποδεκτό από κράτη μέλη».
Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και νωρίτερα στο Bloomberg, αλλά και σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης και ήταν άμεση η αντίδραση από την πλευρά του εκπροσώπου της Κομισιόν. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI δήλωσε ότι οποιος ευρωπαίος αξιωματούχος μιλάει για απόρριψη των ελληνικών προτάσεων δεν μιλά εκ μέρους της Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι δημοσιογράφος της ZDF ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι «έφριξαν» μόλις είδαν τα ελληνικά κείμενα, ενώ το Bloomberg επικαλούνταν αξιωματούχο που έκανε λόγο για ασάφειες.
Η Αθήνα έστειλε δυο συμπληρωματικά κείμενα στις Βρυξέλλες, ένα που αφορά σε δημοσιονομικό και ένα ακόμα που καλύπτει το θέμα του χρέους και της εξυπηρέτησης των δημοσιονομικών αναγκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά σε τρισέλιδο κείμενο πρότεινε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% φέτος και στο 1,75% για το 2016 έναντι της πρότασης των θεσμών που κάνει λόγο για πλεόνασμα 1% και 2% το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Η προηγούμενη ελληνική πρόταση έκανε λόγο για πλεονάσματα 0,6% και 1,5%.
Παράλληλα δόθηκε συμπληρωματικό σημείωμα αντίστοιχου μεγέθους για το χρέος. Ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Ελλάδα ζήτησε επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια που απέμειναν στο ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους και να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων.
Η Κομισιόν επισήμως επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ελληνική πρόταση, την οποία όπως ανέφερε πηγή «εξετάζει». Ο Μαργαρίτης Σχοινας, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «ποικίλες προτάσεις κυκλοφορούν περιλαμβανομένων και νέων εισηγήσεων που έφτασαν το πρωί. Οι τρεις θεσμοί αξιολογούν αυτές τις εισηγήσεις με επιμέλεια και προσοχή».
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποστολή δυο συμπληρωματικών κειμένων στην πρόταση που έχει ήδη υποβάλει προς τους θεσμούς.
Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές: «Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρεται.