Την Παρασκευή 5 Ιουνίου η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει τη μία από τις τέσσερις δόσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλονται αυτό το μήνα. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Ταμείο να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου κερδίζοντας έτσι χρόνο ώστε να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Αξίζει όμως να δούμε τι έχει συμβεί σε χώρες που δεν έχουν πληρώσει το ΔΝΤ και που βρίσκονται κατά βάση στην υποσαχάρια Αφρική.
ΣΟΥΔΑΝ
Το Σουδάν δεν έχει αποπληρώσει ποτέ το σύνολο των δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ. Η χώρα προχώρησε σε στάση πληρωμών το 1984 όταν ήταν σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος. Πλέον, η χώρα με το πλούσιο υπέδαφος είναι δύο χώρες, καθώς το Νότιο Σουδάν έχει διασπαστεί μετά από δημοψήφισμα εξ αιτίας του εμφυλίου. Οι οφειλές της χώρας στο Ταμείο αγγίζουν τα 1,4 δισ. δολάρια.
ΣΟΜΑΛΙΑ
Η πάμφτωχη Σομαλία οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λίγο περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια εδώ και πάνω από 30 χρόνια.
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Η Ζιμπάμπουε καθυστέρησε τη δόση προς το ΔΝΤ όταν ο δικτάτορας Μουγκάμπε ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κατασχέσεις γης από λευκούς για να δοθούν σε μαύρους αγρότες. Τότε μειώθηκαν δραματικά οι εξαγωγές, κυρίως καπνού. Η οικονομία της χώρας, που είναι κυρίως ορεινή, στηρίζεται σε πωλήσεις ελεφαντόδοντου, όμως είναι επίσης πολύ πλούσια σε ορυκτά.
ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Η Καμπότζη οφείλει επίσης χρήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την εποχή των Ερυθρών Χμερ που φρόντισαν να εκκαθαρίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Κατά πολλούς η τρομοκρατίας εκείνων των χρόνων, της δεκαετίας του ’70, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στην Κεντρική Αμερική, η Ονδούρα, ο Παναμάς και το Περού είναι από τις χώρες που έχουν καθυστερήσει πληρωμές στο ΔΝΤ.