Για μία συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ότι αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων.

H κυβέρνηση, μετά τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά και από πρεσβείες και προξενεία να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Εφορία, τυχόν αδιάθετες δαπάνες.

Πρόκειται για ποσά τα οποία μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ – και όχι στις ΔΟΥ.

Όπως αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους.