Στην πρώτη γραμμή των δραματικών επιπτώσεων των μνημονιών βρέθηκαν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.
Οι κυβερνήσεις από το 2010 έπληξαν δραστικά το εισόδημα των συνταξιούχων, καθώς αποτέλεσαν τα εύκολα θύματα εφαρμογής πολιτικής περικοπών.
Υπολογίζεται ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 35% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια των προγράμματος, αφού μαζί με τις μειώσεις εφαρμόστηκαν μέτρα αύξησης της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα που έπληξαν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα και τους φτωχότερους.
Όλες οι κοινωνικές ομάδες επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα μέτρα, όμως οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου επηρεάστηκαν κυρίως από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με τη μείωση συντάξεων.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώθηκε κατά 37,2%, το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή καλείται να επιβιώσει με τα 475 ευρώ τον μήνα, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 1.360.000, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, ενώ η φορολόγηση που έφτασε τα 37 δισ. ευρώ έπληξε κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Άλλωστε από τα πρώτα σκληρά μέτρα τον Μάιο του 2010 φάνηκε ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα πλήρωναν το «μάρμαρο» της κρίσης θα ήταν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Στις 2 Μαΐου 2010 ανακοινώνονται τα μέτρα σκληρής λιτότητας που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ σε όλους όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρης κατάργηση των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές, αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 ευρώ για συντάξεις ως 2500 ευρώ.
Οι μειώσεις όμως δεν σταματούν εδώ. στο δεύτερο μνημόνιο προβλέπονται και εφαρμόζονται μειώσεις 5-15% στις συντάξεις, κατάργηση όλων των δώρων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια περικοπές στα εφάπαξ.
Οι μειώσεις αφορούν όλες ανεξαίρετα τις συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το ΜΤΠΥ και από κάθε άλλη πηγή.
Η μείωση, προκειμένου να είναι σε δικαιότερη βάση γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων ή κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ κατά μήνα.