Το περιβόητο PSI, το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έγινε το Μάρτιο του 2012 στο πλαίσιο του Μνημονίου αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα που έγινε ποτέ χωρίς όμως να έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Το κούρεμα έγινε το Μάρτιο του 2012 και με το PSI διαγράφηκε χρέος ύψους 106 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα δόθηκαν νέα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ από τα οποία τα 49 δισ. ευρώ δεσμεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που υπέστησαν μεγάλο πλήγμα αλλά έμειναν χωρίς ανταλλάγματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φυσικά πρόσωπα, που έχασαν αποταμιεύσεις ετών.
Στόχος του PSI ήταν να γίνει βιώσιμο το χρέος, κάτι στο οποίο απέτυχε.
Το 2011 πριν το PSI το χρέος ήταν 368 δισ. ευρώ ή στο 177% του ΑΕΠ, το 2012 υποχώρησε σε 306 δισ. ευρώ ή στο 158% του ΑΕΠ, το 2013 αυξήθηκε σε 321 δισ. ευρώ ή 176% του ΑΕΠ και το 2014 έφτασε στο 177,1% του ΑΕΠ. Ήδη δηλαδή το χρέος είναι σε επίπεδα πριν το κούρεμα.
Ταυτόχρονα δεν κουρεύτηκε το σύνολο των ομολόγων. Εξαιρέθηκαν τίτλοι που κατείχαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ποσού ύψους 56 δισ. ευρώ. Επίσης οι ξένες τράπεζες πρόλαβαν και πούλησαν το ελληνικό χρέος… Μετά έγινε το κούρεμα.
Μεγάλοι χαμένοι είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απώλειες ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Ταυτόχρονα οι μικροομολογιούχοι έχασαν τις καταθέσεις τους μέσα σε μια νύχτα. Τουλάχιστον 17 καταγεγραμμένες αυτοκτονίες καταγράφονται στους κύκλους των 15.000 ομολογιούχων, που έχασαν την περιουσία τους από το PSI και δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ…