Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Θα προχωρήσει σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας ή θα συμβεί το «ατύχημα» με οδυνηρές γεωπολιτικές και κοινωνικές συνέπειες;

Δυστυχώς για όλους μας, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. H οικονομία έχει μπει στον κύκλο της ασφυξίας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Το κόστος της αβεβαιότητας το πληρώνει ήδη η οικονομία και μάλιστα πολύ ακριβά.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας και να απομονώσει κάποιες ακραίες φωνές που επιζητούν de facto τη ρήξη.

Δεν αρκεί όμως μόνο ένας έντιμος συμβιβασμός.

Η επίτευξη ενός υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης, της τάξης του 3% οφείλει να αναδειχθεί σε εθνική προτεραιότητα.

Η επούλωση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, προϋποθέτουν αύξηση και όχι απλώς αναδιανομή του εθνικού πλούτου.

Προϋποθέτουν μια ανταγωνιστική οικονομία.

Η οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας με ισχυρές επιχειρήσεις απαιτεί, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας για το κράτος και τις επιχειρήσεις. Απαιτεί μείωση του κόστους της ενέργειας.  Μείωση της γραφειοκρατίας. Νέες δομές στήριξης της επιχειρηματικής δράσης. Επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε όφελος των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας. Ηλεκτρονικές υποδομές. Ενεργή συμμετοχή της χώρας στο Πακέτο Γιούνκερ.  Ανάπτυξη αποτελεσματικότερων χρηματοοικονομικών μέσων. Επιτάχυνση μεγάλων αναπτυξιακών projects και νέων προγραμμάτων που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ.