Στην Αθήνα, αυτό που δεν λέγεται κινδυνεύει να γίνει το αναπόφευκτο, σχολιάζει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Όπως τονίζει, τα στοιχεία της αγοράς εμφανίζουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, διακινδυνεύοντας τις πληρωμές 500 εκατ. ευρώ προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους, τα ταμεία διάσωσης, τις τράπεζες και τους κατόχους ομολόγων.
«Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα είναι ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη κατά λάθος», τονίζει ο Padhraic Garvey, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της ING Groep στο Λονδίνο. «Η μόνη εφικτή λύση στην απολύτως ακραία περίπτωση, θα ήταν να μετατρέψει όλο της το επίσημο χρέος σε ένα perpetual bond, έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι «κλειδωμένος» σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σχετικά με τα μέτρα που συνδέονται με τις δανειακές συμβάσεις ενώ ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε την Παρασκευή ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει τα χρέη της αν οι δανειστές δεν απελευθερώσουν το κεφάλαιο της βοήθειας».
Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, οι συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (ευρύτερα γνωστές ως CDS) διαπιστώνουν 72% πιθανότητες της Ελλάδας να «βουλιάξει» στο χρέος της μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, μεγαλύτερο δηλαδή από το 67% που έδιναν στην αρχή του μήνα.
Το τριετές κρατικό ομόλογο είναι 10 μονάδες υψηλότερο από τα ποσοστά των τελευταίων 10 ετών.
Ο Μάριους Ντάχεϊμ της SEB AB στη Φρανκφούρτη σημειώνει, «η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν υπό συζήτηση από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και κάθε φορά που έμπαινε στο τραπέζι, έβρισκε τη σθεναρή αντίσταση πολλών ανθρώπων».