Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα το κόστος θα είναι τρομερό, γράφουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει να πάρουμε».
Η άσχημη λέξη Grexit δεν θα έπρεπε να είχε επινοηθεί ποτέ. Περισσότερο από μια συμβατική χρεοκοπία, η απόφαση αποχώρησης από ένα νόμισμα συνδέεται συχνότερα με ισχυρές αναταράξεις. Έχει συμβεί μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανική Βαϊμάρη εγκατέλειψε το παλιό μάρκο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες του ευρώ δεν προέβλεψαν ρυθμίσεις για τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνεται ακόμη, «από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, η ατίθαση συμπεριφορά των ηγετών του έχει οδηγήσει σε έξαρση των συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Δεν πρόκειται για μια απλή απειλή με στόχο να επανέλθει στην τάξη η Αθήνα. Μετά την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν την οικονομία, οι έλληνες ψηφοφόροι ανέδειξαν τον Ιανουάριο ένα κόμμα που υποσχέθηκε να ακυρώσει όποια πρόοδο είχε επιτευχθεί. Αντί να υπομείνουν το κουραστικό παιχνίδι των υποσχέσεων που δίνονται κακόπιστα με αντάλλαγμα την παράταση των δανείων, πολλοί Ευρωπαίοι (συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Γερμανών) θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βάλει τέλος στο δράμα και να επαναφέρει τη δραχμή.
Η αιτία της αντίδρασής τους, σύμφωνα με τους FT, οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύουν πως πλέον μια έξοδος δεν θα δημιουργούσε μια υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη. Η οικονομική έκθεση στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2012. Όσοι είχαν ελληνικό χρέος το ξεφορτώθηκαν στο διάστημα αυτό. Τώρα υπάρχουν ισχυρά τείχη προστασίας που θα αποτρέψουν την μετάσταση από μια χώρα στις άλλες. Τέλος, η ΕΚΤ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις από ότι στο απόγειο της κρίσης πριν από τρία χρόνια.
Υπάρχουν φωνές εκτός Ελλάδας που τώρα βλέπουν την αποχώρηση από το ευρώ ως την καλύτερη λύση για το μέλλον των Ελλήνων. Με ένα νέο νόμισμα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαγράψει κάθε χρέος και κάθε μισθολογική σύμβαση, σύμφωνα με το επιχείρημά τους. Μια εφήμερη οικονομική δυσκολία είναι προτιμότερη από μια αιώνια παγίδευση στο λάθος νόμισμα, που απαιτεί ένα δίχως τέλος αποπληθωρισμό για την μείωση του εγχώριου κόστους.
Με μια νέα δραχμή η Αθήνα θα μπορούσε και πάλι να επανακαθορίσει το δικό της νομισματικό μέλλον. Ακόμα και ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει γράψει σε blog, εξηγώντας πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναλλακτικές ρυθμίσεις.
Όπως τονίζουν οι FT, αυτή η επιπολαιότητα σχετικά με το Grexit είναι λάθος. Αν η υποτίμηση ήταν τόσο ωφέλιμη η Ελλάδα δεν θα είχε μπει στο ευρώ εξ αρχής. Ένα πιο αδύναμο νόμισμα κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές, κάτι ιδιαίτερα επιβλαβές για μια μικρή οικονομία. Η αντικατάσταση των υποχρεώσεων σε ευρώ με υποχρεώσεις σε δραχμές συνιστά μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία που θα διέλυε το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι θα αναγκάζονταν να αποδεχτούν το νέο νόμισμα. Η Αθήνα θα χρειαζόταν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές. Αντί για την εγκαινίαση μιας νέας εξαγωγικής οικονομίας, το Grexit θα μπορούσε να παρατείνει την εποχή της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου και της μετανάστευσης.
Ένα ακόμη επιχείρημα που παρουσιάζει το δημοσίευμα είναι το εξής: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 98% μιας μεγάλης οικονομίας μπορεί να προστατευτεί από την αποτυχία μιας μικρής και ορισμένοι θα καλωσόριζαν την έξοδο ενός ταραχοποιού. Αυτή η εκτίμηση όμως ξεφεύγει από την ουσία. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα: η αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα απέτρεπε τους πλουσιότερους ψηφοφόρους από το να βοηθήσουν ξανά τους γείτονες τους σε μια οικονομική δυσκολία. Θα είχε πολύ μικρή σημασία πως τα πήγε η Ευρώπη στην καταιγίδα που θα επακολουθούσε αμέσως μετά. Η εικόνα μιας χώρας να αποχωρεί θα καθιστούσε δυνατό αυτό που προηγουμένως ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς.
Η έξοδος από ένα ενιαίο νόμισμα οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα για τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ούτε οι πολιτικοί ούτε οι αγορές. Το σχέδιο της Ευρώπης θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τα πρώτα σοβαρά πισωγυρίσματα μετά τη δεκαετία του 1950. Ανεξάρτητα από το μικρό μέγεθος της Ελλάδας και το πόσο ενοχλητικοί είναι οι ηγέτες της, είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη να κρατήσει την Αθήνα στο ευρώ, καταλήγει το δημοσίευμα.