Τα ψηφιακά μέσα για την πλήρη καταγραφή και την επενδυτική αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπερταμείο.
Το σχέδιο δράσης προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος για την προστασία, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των ακινήτων που κατέχουν ο δημόσιος τομέας και οι εταιρείες και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο συνεργασιών, μέσω των ΣΔΙΤ, των ΑΕΕΑΠ και άλλων «εργαλείων».
Κεντρική επιδίωξη είναι η μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού οφέλους και η εξασφάλιση σημαντικών και σταθερών εσόδων που θα συμβάλλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ειδικότερα σχεδιάζεται η δημιουργία μίας νέας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση των ακινήτων του δημοσίου σε όλη τη χώρα. Ήδη η ΕΤΑΔ έχει θέσει σε εφαρμογή ενιαίο γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα (GIS), για την αποτύπωση της δημόσιας περιουσίας ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρά και το Υπερταμείο με σκοπό την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των θυγατρικών της, συνδυαστικά με τα δίκτυα που αυτές διαχειρίζονται. Με το τρόπο αυτό θα υπάρξει για πρώτη φορά συνολική και πλήρης εικόνα για την περιουσία μεγάλων οργανισμών που θα επιτρέψει την εκτίμηση της αξίας τους.
Τα ακίνητα θα βαθμολογούνται ανάλογα και όσα κρίνονται ώριμα, καθαρά και χωρίς προβλήματα θα εντάσσονται σε ειδική πλατφόρμα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιοποίησης τους. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η πλατφόρμα θα επικαιροποιείται συνεχώς παρέχοντας άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση σε όλους όσους σχετίζονται με τη δημόσια ακίνητη περιουσία αλλά και στους υποψήφιους επενδυτές.
Στη λίστα των υπό αξιοποίηση ακινήτων αναμένεται να ενταχθούν τα ακίνητα που διαθέτουν υπουργεία ,δημόσιοι οργανισμοί, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του και η ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 77.569 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Στην εταιρεία ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση και 12 ολυμπιακά ακίνητα. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων όπως στο Χιονοδρομικό Κέντρου στον Παρνασσό, στο Ναύπλιο, στην πλαζ της Αρβανιτιάς, καθώς και στα ανθοπωλεία της Βουλής
Πάντως σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στ. Βλαστό «αγκάθι» αποτελούν τα 28.000 καταπατημένα ακίνητα όπως η πλαζ Βουλιαγμένης, ή κτίρια στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας για τα οποία χρειάζονται λύσεις σε θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης.
Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της κυβέρνησης για την καταγραφή, ταξινόμηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι:
- Δημιουργία γεωγραφικού και περιγραφικού μητρώου όπου θα καταγράφονται τα δεδομένα των βάσεων της δημόσιας περιουσίας συνολικά με συνεχή επικαιροποίηση των στοιχείων. Μέσω του Μητρώου η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας θα έχει τη δυνατότητα να συντονίζει και να ελέγχει την εφαρμογή της πολιτικής για τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στη τελική του μορφή το Μητρώο θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο εντοπισμού και καταγραφής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τη σταδιακή λειτουργική μετατροπή του σε Δημόσιο Κτηματολόγιο.
- Σε σύμπραξη με εξειδικευμένα τμήματα Ελληνική Πανεπιστημίων θα προχωρήσει ο γεωχωρικός προσδιορισμός των ορίων δημοσίων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η οικονομικής και πολιτιστικής σημασίας τα οποία δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα γεγονός που θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο.
- Ψηφιακή καταχώρηση των χωρικών μεταβολών των δημοσίων κτημάτων (λόγω ρυμοτομικών αλλαγών, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων κ.α),των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.α) και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού με την αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων τα οποία θα παρέχουν τη δυνατότητα στις Κτηματικές Υπηρεσίες να διαπιστώνουν τις τυχόν χωρικές μεταβολές και τη νομιμότητα αυτών.
- Εξορθολογισμός των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου με τη διενέργεια διαγωνισμών στέγασης με σκοπό τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών και τη προσαρμογή στους νέους Κανονισμούς και απαιτήσεις ασφαλείας.
- Τακτοποίηση των κατεχόμενων Δημοσίων και Ανταλλάξιμων Κτημάτων. Στόχος είναι η εξάλειψη κοινωνικών αδικιών, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία επιχειρεί να προστατεύσει την περιουσία της, η εισροή σημαντικών πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό, η αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του δημοσίου και της περιουσίας με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και η απελευθέρωση διοικητικών υπηρεσιών και δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
- Συνέχιση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας για περιορισμένο αριθμό θέσεων και επέκταση τους για τη κάλυψη και άλλων αντικειμένων προς δημοπρασία. Παράλληλα θα υπάρξει επικαιροποίηση και απλούστευση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και να προωθηθεί η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
- Απλοποίηση των διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις και εναρμόνιση τους με τις κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας.
Σημειώνεται ότι από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν όλα τα υπουργεία και μπορούν να αξιοποιηθούν θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός εκείνων που η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει έναντι μικρού τιμήματος σε νέα ζευγάρια. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη project με την διαδικασία των ΣΔΙΤ που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες